Manžetové gombíky - Príručka správneho gentlemanaManžetové gombíky - Príručka správneho gentlemana

Minulosť i súčasnosť manžetových gombíkov - obľúbených mužských šperkov, ktoré sa používajú na zapínanie manžiet košele, a nemusí to byť len na formálne príležitosti.


Muž v šedom obleku zapínajúci si manžetový gombík

Manžetový gombík je trvalým prvkom mužského obliekania už takmer 800 rokov. Pred jeho existenciou používali krajčíri gombíky len ako ozdobu a odev držal spolu pomocou špendlíkov, šnúrok a remienkov. V priebehu 13. storočia začali krajčíri používať gombíky ako spojovacie prvky. Ale až v období po renesancii, po roku 1600 sa dva zdobené gombíky, spojené v strede retiazkou, stali neoddeliteľnou súčasťou oblečenia vyšších vrstiev Európy, najmä vo Veľkej Británii.
Klenotníci začali vyrábať to, čo nazývali „gombíky na rukávoch“ v striebornej a zlatej farbe, s leptanými alebo vyrazenými vzormi a často pokryté vzácnymi drahokamami. Šľachta si nimi pripomínala svadby a iné špeciálne udalosti a nosenie manžetových gombíkov sa stalo znakom gentlemana. V roku 1788 sa objavil prvý známy záznam o slove „manžetový gombík“. V roku 1845 sa v románe Alexandra Dumasa, Gróf Monte-Cristo, objavuje opis elegantne zdobených manžiet baróna Danglarsa, ktoré inšpirovali francúzskych krajčírov k výrobe dvojitých, alebo tiež „francúzskych“ manžiet. Francúzska manžeta je ako najvhodnejšia na manžetové gombíky populárna už 150 rokov. 

Čierno-strieborné manžetové gombíky v krabičke

Prax nosenia manžetových gombíkov sa rozšírila a stala sa všadeprítomnou v priebehu 19. storočia. V neskorom viktoriánskom období boli manžetové gombíky a gombíky na košeli nevyhnutnou súčasťou oblečenia každého gentlemana. Väčšina manžetových gombíkov sa v tom čase vyrábala, rovnako ako v 17. storočí, s dvoma ozdobnými plochami spojenými retiazkou. 

V dvadsiatych rokoch dizajnéri šperkov vynašli T-stĺpik a preklápacie pánty. V tridsiatych rokoch nasledovali manžetové gombíky na zacvaknutie. Popularita košele s gombíkmi v 60. a 70. rokoch 20. storočia utlmila dopyt po manžetových gombíkoch len na pár rokov. Od osemdesiatych rokov minulého storočia sa košele s francúzskou manžetou opäť vrátili do pánskych šatníkov a teraz sú obľúbené u všetkých vekových kategórií od starších pánov až po mladých profesionálov a umožňujú vyniknúť a dodať outfitu charakter.

Manžety s manžetovými gombíkmi


Základné typy podľa zapínania 

Hoci je k dispozícii veľa typov manžetových gombíkov, poznáme 4 základné podľa zapínania:

 

Strieborné manžetové gombíky s uzatváraním veľrybí chrbát

 

 

1. Manžetové gombíky veľrybí chrbát  majú rovný stĺpik. Jeho koniec sa otočí naplocho, rovnobežne so stĺpikom, takže ho ľahko prestrčíte cez gombíkovú dierku. Na uzamknutie stačí otočiť koniec späť a manžetový gombík je zapnutý.  

Manžetový gombík s mesačným kameňom a retiazkou

 

 

2. Manžetové gombíky s retiazkou predstavujú najtradičnejšiu formu manžetových gombíkov. Majú dve strany spojené krátkou retiazkou. Obe strany môžu mať rôzne tvary a štýly a zvyčajne  sa dajú používať obojstranne.

Manžetový gombík s čiernym uzlom

 

 

3. Manžetové gombíky s uzlom sa funkčne približujú retiazkovým, ale na koncoch majú dva uzly. Zvyčajne sú hodvábne, pre menej formálne oblečenie môžu byť uzly vyrobené z materiálu podobného motúzu – tieto manžetové gombíky pripomínajú lodné lano na kotviace člny a dobre sa hodia k plážovým outfitom.

Guličkové manžetové gombíky

 

 

4. Guličkové manžetové gombíky majú zaoblené úchyty na každom konci stĺpika, ľahko sa s nimi pracuje a jednoducho sa prestrčia cez gombíkové dierky.

Existujú aj ďalšie typy zapínania, tie však zďaleka nie sú tak rozšírené a väčšinou sú variantmi základných typov.


 

 

Košele na manžetové gombíky

Či je vaša košeľa vhodná na použitie manžetových gombíkov sa najľahšie pozná tak, že buď nemá vôbec našité gombíky, alebo má dvojité manžety. To však neznamená, že pri iných košeliach ich nemôžete použiť, väčšina košieľ je na používanie manžetových gombíkov uspôsobená a má na každej strane manžety dve proti sebe stojace gombíkové dierky.

Muž v bielej košeli zapínajúci si manžetové gombíky

 

Kedy nosiť manžetové gombíky

Manžetové gombíky sú tradične spájané s pánskym formálnym večerným oblečením (smokingový komplet), ale dnes sa už môžu nosiť na akúkoľvek príležitosť. Pokiaľ máte košeľu s dlhými rukávmi a potrebnými otvormi v manžete, môžete manžetové gombíky zakomponovať takmer do akéhokoľvek oblečenia.

Rovnako ako gombíky, aj manžetové gombíky prichádzajú v mnohých tvaroch, veľkostiach, štýloch a materiáloch. Zvyčajne bývajú kontrastnejšie ako gombík a považujú sa za ozdobnejšiu možnosť.

Modrý manžetový gombík zladený s modrým oblekom

 

Nosenie manžetových gombíkov na formálne udalosti

V prípade udalostí, ktoré označujeme ako „black tie“ sú manžetové gombíky nevyhnutné. Smokingové košele a košele s francúzskou manžetou, sa dajú zapnúť iba pomocou manžetových gombíkov a cvokov. Keďže ide o prísne stanovený dress code, jedinou ozdobou pánskeho obleku sú v takomto prípade práve manžetové gombíky. Tie bývajú niekedy drahšie, než samotný oblek a môžu mať veľmi osobitý tvar, ktorý ich nositeľa vystihuje. Správne nosené manžetové gombíky by mali byť počas nosenia formálneho saka mierne viditeľné.

Strieborný manžetový gombík v tvare štvorca

Do smokingu sa hodia klasické manžetové gombíky z kvalitnejších kovov, ako sú zlato, striebro alebo platina, môžu byť ozvláštnené diamantom, alebo iným drahokamom. Ale aj tu platí, že šperk prezrádza majiteľa a menej môže byť niekedy viac. V každom prípade trochu luxusu skvele doplní váš smoking.

„White tie“ štýl je ešte o level vyššie než spomínaný „black tie“. Jeho súčasťou je dlhý frak, jednoduchá biela košeľa a biely motýlik. Tieto udalosti bývajú o niečo prísnejšie, pokiaľ ide o formálnosť a tradíciu, preto treba zvoliť aj správne manžetové gombíky, najlepšie elegantné biele alebo perleťové.

Voľnejšia ruka sa necháva pri výbere manžetových gombíkov pri menej formálnych príležitostiach, ako sú svadby a oslavy, zábavy, či návštevy divadla, alebo koncertu. Rovnako zapôsobíte pri obchodných rokovaniach, formálnych obedoch a všade tam, kde sa chystáte obliecť si sako.

Muži v rovnakých oblekoch a manžetových gombíkoch na svadbe

Aj keď sa od väčšiny z nás neočakáva, že budeme na pracovisku denne nosiť manžetové gombíky, ich nosenie znamená aj odlíšenie sa od konkurencie. Ak do práce nosíte oblek, potom určite nespravíte chybu, ak manžety vašej košele budú zdobiť manžetové gombíky. 

Voľba manžetových gombíkov záleží aj od farby košele, ktorú nosíte. Pri bielej košeli sú manžetové gombíky skvelým spôsobom, ako oživiť kancelársky outfit bez toho, aby ste porušili pravidlá obliekania. Predovšetkým sú vynikajúcou možnosťou na zvýraznenie vzhľadu obyčajnej bielej košele, ktorá sama o sebe pôsobí neutrálne a decentne. S modrou košeľou je najlepšie nechať veci trochu konzervatívne a vsadiť na istotu strieborných manžetových gombíkov a hrať sa s rôznymi tvarmi a dizajnom. Prípadne skúste zvoliť manžetové gombíky v odtieni modrej, ktorá kontrastuje s vašou košeľou.

Muž zapínajúci si manžetové gombíky

 

K ružovej košeli je vhodné zvoliť ružové gombíky, ktoré ponúknu mierny kontrast ku košeli. Elegantný je aj strieborný štýl, ktorý umožní vašej košeli vyniknúť a zároveň jemne zvýrazniť vaše manžety. Iným riešením je viacfarebný dizajn, treba však dávať pozor, aby sa jeho tóny „nebili“ s ružovou farbou vašej košele. 

Neexistuje presný predpis, ako sa dajú manžetové gombíky nosiť a je na každého úvahe, ako sa rozhodne. Všeobecný vkus velí, že by sa mali nosiť k neutrálnym košeliam, najlepšie jednofarebným, že by nemali byť priveľmi nápadné a mali by byť vkusné.

Strieborné manžetové gombíky v krabičke


Ako sa starať o manžetové gombíky

Aby vaše manžetové gombíky vyzerali čo najlepšie, je dôležité sa o ne starať a používať správne metódy pre rôzne materiály. Napokon je to mužský šperk a ten najlepšie vynikne, ak je dobre udržiavaný. 

 

 

Mosadzné, medené a oceľové manžetové gombíky

Na leštenie mosadzných a medených šperkov použite domáci čistič kovov. Čističe však používajte s mierou, vďaka pravidelnej starostlivosti budú vaše manžetové gombíky vyzerať ako nové.

 

Manžetové gombíky s povrchovou úpravou z drahých kovov (vermeil)
Vermeil nie je prívržencom potu a vody. Vyčistite kúsky jemným leštením suchou handričkou a uložte ich do vrecúška.


Zbierka rôznych manžetových gombíkov

Zlato
Všetko si zaslúži starostlivosť a pozornosť, dokonca aj niečo také silné ako zlato. Ak chcete zachovať jeho krásu a lesk, jemne ho vydrhnite zubnou kefkou s mäkkými štetinami a teplou vodou.
 

Platina
Platina nevybledne ani nezmatnie, ale po čase môže žiarivý lesk platinových šperkov nadobudnúť jemnú patinu. Môže to byť síce zaujímavé, ale ak chcete, aby vyzerali ako nové, môžete ich jemne vydrhnúť zubnou kefkou a teplou vodou.

 

Strieborné manžetové gombíky
Striebro je citlivé na vodu a časom striebro oxiduje. Dajú sa preleštiť jemnou handričkou, prípadne napustenou leštiacim prostriedkom na striebro. Keď strieborné kúsky nenosíte, uložte ich do vrecka.


Strieborné manžetové gombíky so vzorom


06.03.2023


Ďalšie články