Manžetové gombíky kedysi a dnesManžetové gombíky kedysi a dnes

 

Manžetové gombíky kedysi a dnes

 Nadčasový pánsky šperk, ktorý už celé storočia tvorí nenápadnú, no predsa dominantnú súčasť mužských outfitov. Francúzske manžety tak neušli ani pozornosti svetových návrhárov akými sú napríklad Tiffany, či Cartier. V módnom priemysle sú pravidelnou súčasťou prehliadok a editoriálov. Ich dizajn si prešiel mnohými zmenami, kým sa dostali do podoby, v akej ich poznáme dnes.

 

Manžety a ich história

Pôvod manžetových gombíkov siaha do 13. storočia, kedy mali výlučne ozdobný charakter. Tento pánsky doplnok tvorili dve ozdobné strany prepojené retiazkou, a trvalo niekoľko rokov, kým dostali dnešnú podobu. Až postupne začali plniť aj praktický charakter, a to prostredníctvom kolíka na prichytenie manžety.

Manžetové gombíky

Do Európy sa manžetové gombíky dostali v 17. storočí, kedy predstavovali klenotnícky skvost v podobe zlata, striebra, či dokonca drahých kameňov. Bolo to najmä z dôvodu, že sa používali výlučne v anglických a francúzskych kráľovských kruhoch. Vyrábali sa ručne, a preto šlo o hotové umelecké diela, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi vzácnymi zberateľskými kúskami. Postupne sa rozšírili aj medzi šľachtou v lacnejšej verzii, ktorá bola zhotovená zo sklenenej keramickej zmesi podobnej pravým diamantom. Už v roku 1788 sa po prvý raz používa pomenovanie „cufflinks“, ktoré v preklade znamená manžetový gombík.

Na začiatku 19. storočia sa manžetové gombíky začali vyrábať celosvetovo. Ich vzhľad, tvar a dizajn sa postupne menil až do súčasnej podoby. Nie sú tak už len záležitosťou slávnostných udalostí, ale poznáme ich aj v podobe voľnočasového doplnku na vyzdvihnutie outfitu

Manžetové gombíky

Nosenie manžetových gombíkov

Aj napriek jednoduchému systému zapínania často dochádza k nedorozumeniam, ako sa majú manžetové gombíky vlastne zapínať. Z tohto dôvodu je dobré si osadenie tohto šperku na rukáv košele vopred naštudovať.

Gombík sa prestrčí cez obe dierky francúzskej manžety tak, aby bola ozdobená časť viditeľná na vrchnej časti manžety. Stačí ak pred seba natiahnete ruku dlaňou smerom dolu, a gombík zvrchu pretiahnuť. Zo spodnej strany sa potom otvorí otočný kolík, ktorým sa manžeta spojí a zaistí. Potom už len stačí zatiahnuť za koniec manžety, a gombík v nej ešte lepšie pripevniť.

 


13.09.2017


Ďalšie články