Kto by nemiloval prívesky na náramky? Poznáte však aj ich pôvod?Kto by nemiloval prívesky na náramky? Poznáte však aj ich pôvod?

Od posvätného predmetu, cez tajný poznávací znak a sentimentálny predmet, až po vyhľadávaný módny artikel – prívesok na vašom náramku toho má za sebou viac, než by ste možno čakali.

 

Dnes už sa dá s istotou povedať, že jeden štýl nosenia náramku obstál v skúške času. Ako dokladujú archeologické nálezy, prívesky pripnuté na okrúhly náramok okolo zápästia sa bežne nosili už 600 rokov pred našim letopočtom a nosia sa doteraz. Ich forma sa, samozrejme, v priebehu storočí menila, no idea personalizovaného talizmanu so špeciálnym významom pre nositeľa zostala rovnaká.


Amulety a talizmany rôznych tvarov, veľkostí a materiálov sa objavili už v prehistorických časoch. Ich účelom bolo prinášať šťastie a chrániť pred zlými duchmi. Kostené, drevené, či kamenné výtvory tohto druhu sa našli v Afrike i Európe. Naši dávni predkovia ich nosili na krku, prípadne na páse, uschované v ochranných vrecúškach.

Prvé prívesky v zmenšenej podobe, pripnuté zväčša ku koženým kruhovým náramkom, nachádzame v hrobkách egyptských faraónov, neskôr u starovekých Asýrčanov, v Babylone a na území Perzskej ríše. Boli drobných tvarov a stvárňovali zvieratá, chápané ako obrazy prírodných duchov a božstiev. Ich úlohou bolo bezpečne sprevádzať svojho majiteľa životom a jeho dušu previesť na večnosť.

Príveskový náramok na ruke

 

Prívesky s významom iným ako má talizman si už v starovekom Ríme osvojili raní kresťania. V obavách z prenasledovania a postihu kvôli ich náboženskému presvedčeniu chceli zostať v utajení. Aby sa však navzájom spoznali, identifikovali a zabezpečili si prístup na miesta tajných bohoslužieb, nosili na ruke prívesok malej rybky. Tá bola dvojznačným symbolom – pripomínala biblický príbeh o zázračnom množení chleba a rýb a bola tiež vnímaná ako kryptický odkaz. Po grécky sa ryba povie „Ichthys“ a jednotlivé písmená tohto slova vtedajší kresťania interpretovali ako skratku „Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr“ (Ježiš Kristus, Boží Syn, Spasiteľ).
 

Na podobné overenie totožnosti slúžili v staroveku prívesky aj židom. Neskôr, v stredovekej dobe temna, sa rozsah identifikácie príveskom rozšírili aj na rodovú (klanovú) príslušnosť a naznačenie spojenectva s politickou silou, či konkrétnym vládcom. Stredovekí rytieri nosili prívesky tiež z poverčivosti, pod brnením, aby ich chránili v boji. V relatívne racionálnejšej ére renesancie sa popularita drobných talizmanov držala skôr u nižších spoločenských vrstiev.

Kredit za uvedenie príveskových náramkov na výslnie európskych módnych kruhov sa pripisuje kráľovnej Viktórii, britskej vládkyni 19-teho storočia. Nielenže ich sama rada nosila, ale mala aj vo zvyku rozdávať ich ako dary. Dávala si pritom záležať, aby boli personalizované a dokonale svojim adresátom pristali. Vytvorila tak svojho času doslova ošiaľ v radoch vyšších vrstiev, ktoré sa razom chceli kráľovnej podobať a zároveň demonštrovať svoje bohatstvo. Detailnosť spracovania kráľovniných príveskov dobre vystihuje smútočný náramok, ktorý si nechala vyhotoviť, keď zomrel jej manžel, princ Albert. Obsahoval miniatúrny obrázok zosnulého, pramienok jeho vlasov a viacero iných miniatúrnych artefaktov, pripomienok ich spoločného života.


Korálkové prívesky na náramku v striebornej a ružovej kombinácii

Industrializácia priniesla masovú produkciu a tá neobišla ani šperkárstvo. Ku koncu 19. storočia sa tak viaže aj vznik ikonického náramku zo slávneho šperkárskeho domu Tiffany. V reakcii na viktoriánsku vlnu popularity vytvorili v roku 1889 vábny retiazkový náramok s jedným príveskom v tvare srdca. No jeho výhodou bolo, že sa k nemu dali dokupovať nové prívesky, ktoré bolo možné pohodlne pripevniť na jednotlivé ohnivká retiazky.

V období 1. svetovej vojny bol u britskej armády populárny dizajn zvaný „Fums Up“. Bola to kovová postavička dieťaťa s drevenou hlavou. Tú mohol vojak pošúchať, čo mu malo priniesť viac šťastia, keď čelil nejakej výzve. Prívesok radi nosili na cvičisko i do boja.

Bohaté triedy 20-tych a 30-tych rokov 20. storočia sa vyžívali v okázalosti a ich prívesky neboli výnimkou. Obsahovali platinu, diamanty, drahé kamene a extravagantné vzory. Obľuba príveskov však neklesla ani medzi ľuďmi postihnutými recesiou. Siahali po vlastnoručne spracovaných ozdôbkach, po kúskoch starších, poškodených šperkov a po lacnejších materiáloch.

Nový vrchol trendu nastal počas 2. svetovej vojny. Americkí vojaci si prívesky brali so sebou na európsky front, aby im pripomínali domov, rodinu a priateľov. Nezaberali veľa miesta, mohli ich mať stále pri sebe a boli aj pomerne odolné voči poškodeniu. Vďaka vojakom však prívesky prúdili cez Atlantik aj opačným smerom – posielali ich ako pripomienku svojim blízkym. Tieto boli často vyrobené ručne priamo vojakmi a z materiálov, ktoré mali práve po ruke. Aj preto v USA silná popularita náramkov pretrvávala aj v povojnových rokoch.

A nezaostávali ani hviezdy strieborného plátna. Inšpirovaná herečkami ako Joan Crawfordová, či Elizabeth Taylorová, sa v 50-tych a 60-tych rokoch príveskovým náramkom rada okrášlila každá tínejdžerka. Tým, že sa prívesky dali obmieňať a dizajn mohol meniť podoby podľa rozmaru nositeľky, boli takéto náramky častými a vďačnými darčekmi. Chýrnymi značkami boli newyorkský šperkár Walter Lampl a v Británii firmy Thomas L Mott Company, Nuvo a Chim. Všetky sú stále predmetom zberateľského záujmu.

 

Detail príveskov na náramkoch

 

Súčasnosť prináša nevídanú rozmanitosť nielen čo sa materiálov a spôsobov spracovania týka, ale aj v množstve účelov, ktoré môžu prívesky plniť. Taliansky typ s identickými (modulárnymi) článkami, z ktorých každý má na povrchu iný vzor a korálkový štýl známej značky Pandora boli oba vítanými obmenami. A prívesky dnes slúžia nielen ako ozdoby, ale aj na symbolické vyjadrenie osobných postojov, ako náboženské artefakty i nástroje charity - s týmto všetkým sa bežne stretávame na zápästiach dám i pánov.

 

Druhy príveskov

Významná časť produkcie a ponuky náramkových príveskov patrí religióznym a spirituálnym námetom. Znaky ako kríž, polmesiac, Dávidova hviezda a podobne, viažuce sa k veľkým svetovým náboženstvám, vzbudzujú trvalý záujem po celom svete. Dlhodobej obľube sa tešia aj témy, presahujúce hranice jednotlivých vierovyznaní, napríklad postava strážneho anjela.

Nemenej častým námetom je dvanásť znamení zverokruhu. Pre šperkárov predstavujú široké možnosti kreatívnej realizácie, lebo s astrologickými obdobiami roka sa, okrem známych symbolov, spájajú aj typické drahé kamene a kovy. Ich kombináciou môžu vzniknúť unikátne a pre mnohých zákazníkov príťažlivé prívesky.


Zlatý prívesok na náramok či retiazku

Zlatý prívesok na náramok a retiazku

Zlatý prívesok na náramok a retiazku Love

Zlatý prívesok na náramok a retiazku Korytnačka


Naturálne motívy majú, ako už bolo spomenuté, hlboké korene v animalistickej spiritualite dávnych vekov. Dnes sa spájajú s ekologickou tematikou i s vizuálnymi odkazmi na nábožensko-filozofické prúdy – Gaia, strom života, Indrova sieť a podobne.

 

Prívesky na špeciálne príležitosti, akými sú životné jubileá, svadby, narodenia, alebo výrazné úspechy v kariére, nepredstavujú len ideálny darček. Sú zároveň i skvelou možnosťou, ako koncentrovať esenciu dôležitého momentu do malého, ale expresívneho hmotného dielka. Pri obrovskom výbere rozličných príveskov je tiež možné, okrem viac tradičných vzorov pre dané príležitosti, pokúsiť sa nájsť pre obdarovaného niečo s hlbším osobným významom.
Do dnešného dňa pretrvala aj kategória príveskov, ktorých minulosť siaha až ku samotným koreňom civilizácie – amulety a talizmany. I keď po nich už azda predsa len menej ľudí siaha ako po prostriedkoch ochrany pred zlými duchmi, stále môžu byť silne stimulujúcimi predmetmi, reprezentujúcimi tvorivú inšpiráciu, šťastie a lásku. Srdiečka, podkovy, štvorlístky, lodné kotvy aj záhadnejšie motívy budú v rozličných zobrazeniach ešte dlho poskytovať svojim nositeľom útechu a nádej.



Zlatý prívesok na náramok a retiazku Sova

 

Význam populárnych príveskov

Amonitová fosília - dlhovekosť

Anjelské krídla - ochrana

Balerínky - pôvab

Bicykel - sloboda

Brečtan - poctivosť, spoľahlivosť, optimizmus

Budha - osvietenie

Cupcake - sladké ničnerobenie

Čaša - viera v seba

Čertovský chvost - šibalstvo, sex appeal

Delfín - ochrana, harmónia

Dielik puzzle - pomôže vám "zapadnúť"

Drak - zmeny

Dvere - vôľa otvoriť sa novým myšlienkam

Džinova lampa - splnenie želaní

Gumová čižma - nespútanosť, voľnosť

Hojdacie kreslo - komfort, bezpečie, spokojnosť

Holubica - mier, šťastie, vernosť

Hracie kocky - šťastná náhoda

Hudobná nota - šťastie

Champagne - oslava, noblesa

Chobotnica - flexibilita

Jablko - poznanie, kreativita

Jahoda - sladké radosti

Jašterica - vyliečenie, prežitie, obnova

Jednorožec - čistota, nevinnosť, očarenie

Kladivo - ochrana za pomoci sily

Kľúčik - odomkne dvere k zdraviu, sile a poznaniu

Kôň - sila charakteru, pôvab, krása

Kotva - nádej, bezpečnosť, stabilita, náklonnosť, láska

Krhla pozitívne zmeny v živote

Kríž - ochrana zo všetkých štyroch strán

Kvet - osobnostný rast, príjemné spomienky

Lebka - sila myslenia, ochrana pred chorobami, inteligencia

Lienka - prebytok, hravosť, šťastie

Lietajúce prasiatko - nemožné sa stane skutočnosťou

Lyžica - láska

Makový kvet - spomienka, pamiatka

Medveď - statočnosť, mierumilovnosť, sila, materstvo

Mikrofón - sebavyjadrenie

Minca - prosperita

Morská panna - láska, krása, zmyslovosť

Nožnice - prestrihnutie zbytočných pút, zmena

Palma - slnko, voľné dni

Pegas - ašpirácia k najvyšším cieľom

Pentagram - zem, voda, vzduch, oheň a spiritualita

Pierko - prítomnosť anjela

Podkova - odpudzuje všetko zlo

Prasa - odvaha

Ruža - láska, viera, krása, vášeň

Ryba - plodnosť

Slon - sila, cestovanie, postup v kariére, stabilita

Snehová vločka - nádej, čistota

Sova - múdrosť, pravda, trpezlivosť

Strom života - rodinné putá, spojenie neba a zeme

Štvorlístok - lístky reprezentujú bohatstvo, lásku, zdravie a úctu

Včelí úľ - spolupráca

Víla - krása, ženskosť

Vôl - sila, výdrž, pohostinnosť

Vtáčik a pierko - modlitby vynesené na krídlach do nebies

Znak nekonečna - kompletný cyklus, večné priateľstvo

Zvonček - odplašenie zlých duchov

 

 


30.09.2019


Ďalšie články