Hygge tipy na šťastný životný štýlHygge tipy na šťastný životný štýl

Doslovný preklad slova hygge neexistuje. Pocit útulného pohodlia, ktorý vyjadruje sa však dá nielen pekne popísať, ale predovšetkým cielene dosiahnuť a zažiť na vlastnej koži.

Ťažšie vysvetliteľné a ešte ťažšie vysloviteľné (niečo medzi „hjú-ga“ a „hjú-ja“), dánske slovíčko hygge sa stalo pred pár rokmi hitom v oblasti životného štýlu. Škandinávci ním popisujú stav spokojnosti vyplývajúcej z útulného prostredia okolo seba, no jeho hlbší význam zahŕňa aj spôsoby ako taký stav dosiahnuť a, v najvšeobecnejšom ponímaní, aj celkový prístup k životu.

O svetovú slávu hygge sa postarali tri knihy publikované krátko po sebe v roku 2016. Kniha hygge: dánske umenie dobrého života (Louisa Thomsen Brits), Hygge: dánske umenie šťastia (Marie Tourell Søderberg) a najznámejšia z nich - Malá kniha hygge: dánske tajomstvá šťastného života (Meik Wiking)

Malá kniha Hygge

Z posledne menovanej vznikol vďaka snahám jej autora, medzinárodného spíkra a riaditeľa ustanovizne s veľavravným názvom – Inštitút pre výskum šťastia, fenomén, ktorý neunikol pozornosti svetových médií, ani širokej verejnosti. Oslovujúc romantickými obrazmi idylických časov, radami, návodmi a receptami zameranými na potešenie všetkých zmyslov ako aj univerzálnou jednoduchosťou, začalo hygge konkurovať podobným, pôvodom zväčša ázijským trendom na poli minimalistického životného štýlu. Z podhubia škandinávskej kultúry sa tak idea skromného, praktického komfortu rýchlo dostala na pulty svetových kníhkupectiev, sociálne siete i titulky časopisov a získala si srdcia miliónov ľudí. Wikingov inštitút sa zaoberá kombinovaným (kvantitatívnym a kvalitatívnym) výskumom komponentov ľudského šťastia a produkuje odporúčania na jeho zvýšenie pre rozhodovacie orgány v štátnej i súkromnej sfére. Organizuje aj kurzy, poradenstvo a ponúka analýzy stavu šťastia v spoločnosti. 

Závesné biele pletené kreslo, na ktorom je odložená rozčítaná kniha a lúčne kvety

Čo je hygge?

Efemérnu esenciu hygge, podľa Dánov prameniacu v duši, nie je ľahké definovať, lepšie preto bude ilustrovať ju na príkladoch.

 

Čajová šálka, na ktorej je položená lyžica od medu

 

 

Čas strávený v rodinnom kruhu. Že tráviť čas s blízkymi je bytostne dôležité chápe každý, no posadiť sa spoločne na dlhší čas k stolu sa už darí zriedkavejšie. Žartovanie a pohodové popíjanie domácich nealko nápojov je silným tmelom, ktorý v šťastnej rodine nemôže chýbať.

 

Pohodlné miesto na čítanie a horúcu čokoládu pri okne

 

 

Prirodzený oheň. Plameň blikajúcej sviečky je považovaný za jeden z fundamentálnych hygge momentov. Len čo zapadne slnko, rozžiaria sa ich v oknách dánskych obydlí tisíce (údajná spotreba sviečok v Dánsku je 6 kg na osobu za rok), aby priniesli atmosféru tepla do interiéru i ľudskej duše.

 

Príjemná atmosféra pri krbe

 

 

Rozpálený krb je rovnako mocným zdrojom uvoľnenia, pocitu bezpečia a symbolom spolupatričnosti.

V lete je možné presunúť sa k záhradnému ohnisku, alebo vatre, okolo ktorých sa dá v tichej harmónii sedieť i do skorého rána.

 

Čerstvo upečený domáci chlieb

 

Jednoduchosť. Minimalizmus, vedomé vyhýbanie sa komplikáciám, zbavovanie sa zbytočných vecí a podobné tendencie sa do povedomia verejnosti dostávajú čoraz častejšie. Hygge sa vezie na podobnej vlne. K jeho odporúčaniam patrí napríklad sústrediť sa pri varení na výber kvalitných ingrediencií a recepty voliť čo najjednoduchšie. Taký domáci špaldový chlieb v sebe ukrýva prekvapivé čaro vďaka vôni, chuti, tvaru i ručnej príprave.

 

Žena hrajúca sa na sedačke s malým bielym psom

Akcent na pohodlie v interiéri. Vytvorenie útulného domáceho prostredia, ktoré bude už samo osebe zdrojom pokojnej atmosféry a pohodovej nálady je jedným z kľúčových posolstiev hygge. Aby bol interiér balzamom na dušu, mali by v ňom prevládať prirodzené farby – mäkké, pastelové, svetlé krémové odtiene sivej, hnedej, zelenej, či bordovej.

Ďalším aspektom sú prirodzené, zľahka rustikálne dizajnové prvky ako časť neomietnutej tehlovej steny, kožušina, obnažené surové drevo, kovové predmety a čo najmenej chladného svetla, či výrazných ostrých tvarov, krikľavých farieb a neosobných predmetov.

Škoricový koláč a čaj

 

 

Treba si dopriať, ale s mierou. Odopierať si nasilu veci a aktivity, ktoré robia radosť nemá podľa hygge o nič väčší zmysel ako to s nimi preháňať na úkor seba a svojho okolia. Dúšok vína, kúsok koláča s obsahom múky a cukru, ani občasné leňošenie nie sú ničím, kvôli čomu sa treba cítiť previnilo, i keď si nejeden moderný lifestyle-ový guru myslí opak.

Aj šperky sú jednou z drobných radostí, ktoré dávajú zmysel. Sú trvácne, ich údržba je príjemnou a vďačnou činnosťou, nezriedka hraničiacou s radostným, napĺňajúcim relaxom. Estetike hygge vyhovujú prírodné materiály a textúry v teplejších farebných odtieňoch. Kamene nepravidelných tvarov a dekoráciami imitujúcimi prírodné tvary tu tvoria ideál. Jemné retiazke, tenké prstene a minimalistické šperky sú schválené hygge štandardmi. Prevedenie je jemné, príjemné na pohľad i dotyk. Hodia sa k oddychovému, pohodovému štýlu a pôsobia upokojujúco ako na svojich nositeľov, tak i na ich spoločnosť. 

ruka s viacerými prsteňmi

ruka s viacerými zlatými prsteňmi

Náhrdelník so srdiečkom

 

Viac pohybu v prírode. I keď tak môže na prvý pohľad pôsobiť, hygge nie je o pasivite, ani schovávaní sa medzi štyrmi stenami. Naopak, na kontakt s prírodou kladie veľký prízvuk a vyzýva k častým prechádzkam v lese, či pozorovaniu hviezd. Prírodu chápe ako večný zdroj revitalizujúcej sily, s ktorým je dobre si budovať trvalý pozitívny vzťah.

Príjemné spomienky. Opierajúc sa o svoj vlastný výskum, autor Meik Wiking uvádza zachovávanie a živenie pozitívnych spomienok ako skvelú príležitosť pre obohatenie života o chvíle šťastia. Na pripomenutie, či vyvolanie týchto pekných spomienok môžu slúžiť s nimi späté predmety umne rozmiestnené po domácnosti (fotografie, artefakty, darčeky od blízkych a podobne).

 

Muž hladká psa zlatého retrievera

 

 

Čas venovaný domácim zvieratám. Náklonnosť psa, mačky, alebo iného domáceho maznáčika máva výrazný terapeutický účinok. Ich fyzickú prítomnosť a častú interakciu s nimi schvaľuje aj hygge, a rovnako tak aj prospešnosť aktívnej starostlivosti o každé domáce zviera.

Mačka ležiaca v lone ženy, ktorá pije horúcu čokoládu v pohodlnom oblečení

 

 

Komfort v pravom zmysle slova. A všetko čo k nemu patrí, čiže pohodlný odev, hrubé ponožky, vlnená deka, veľa vankúšov, nohy vyložené na stole, horúca čokoláda a objatie milovanej osoby.


A čo hygge nie je...

Večer na gauči strávený na sociálnych sieťach. Prístup v duchu „menej digitálnych médií“ v prospech styku s ľuďmi, fyzických hier, alebo čítania kníh sa odvďačí krajšími zážitkami, spomienkami i lepším pocitom zo života.

Striktné pravidlá. Hygge nie je o prísnej disciplíne, ani o riadení sa časovým harmonogramom, či vyškrtávaní splnených úloh z vopred pripraveného zoznamu. Vyzdvihuje skôr uvoľnenie sa a relax v individuálnom tempe.

Kupovanie vecí aktuálne v móde, či na jedno použitie. K hygge patrí vlastníctvo len podstatných, hodnotných vecí, s ktorými sa buduje dlhodobý vzťah. Kupovanie módnych výstrelkov, aby skončili odložené a zbytočne zapĺňali priestor je v rozpore s týmto životným štýlom.

Sezónna záležitosť. Mohlo by sa zdať, že hygge ponúka hlavne riešenia pre trávenie času v chladnejších obdobiach roka, no nie je tomu tak. Leto prináša množstvo príležitostí pre pobyt na čerstvom vzduchu, prechádzky v parku, grilovačku s priateľmi, člnkovanie, jazdu na bicykli alebo na koni i koncerty pod holým nebom.

Rodina na záhradnom pikniku

 

 

Hygge sa neviaže na žiadne ročné obdobie a dá sa praktikovať v každom z nich. Taký piknik v parku spĺňa všetky atribúty trávenia času vo fyzickej pohode, v spoločnosti blízkych, uvoľnenej atmosfére a v styku s prírodou. Rovnako tak záhradná párty – spoločný smiech, ľahké aktivity ako bedminton, či spoločná príprava jednoduchého jedla na grile idú s hygge ruka v ruke.

Príjemná atmosféra vytvorená sviečkami pri čítaní knihy

 

V skratke, hygge je o oddelení hodnotného života od materiálneho bohatstva, lebo hneď ako sa podarí naplniť základné životné potreby, začína viac záležať na zmysle a účele života. Je aj viac o atmosfére ako o hmotných veciach. A v neposlednom rade, je o voľnom plynutí, nie o riadenom režime.


Lykke

Limitáciou hygge môže byť, že nemusí vyhovovať viac excentrickým povahám a náruživejším temperamentom. No i pre tieto nátury má dánska kultúra odpoveď. Je ňou pojem lykke (vyslovuje sa „lú-ka“), prosto označujúci šťastie.

 

Malá kniha Lykke

 

Ako životný štýl je lykke priamočiarym návodom ako šťastie v praxi dosiahnuť bez ohľadu na osobnostné špecifiká alebo kultúrny kontext. Opiera sa o päť pilierov, z ktorých každý zohráva na ceste za šťastím dôležitú úlohu. Sú nimi spoločenské spolužitie, peniaze, zdravie, sloboda a vzájomná dôvera. Lykke je zamerané na praktické, skôr „pozemské“ oblasti. No ak sa na nich súbežne pracuje, budujú sa pevné základy a väzby, ktoré sa potom synergickým pôsobením pretavia do života prekypujúceho šťastím.

 


24.07.2020


Ďalšie články