Čo je ródium - prečo si vybrať ródiové šperkyČo je ródium - prečo si vybrať ródiové šperky

Ródiu patrí titul najdrahšieho z drahých kovov sveta. Viete, čo ho robí unikátnym a ako sa využíva v šperkárstve?


Ródiový prsteň s trojicou čiernych kameňov

 

 

Tento mimoriadne vzácny kov je definovaný ako strieborno-biely, robustný, inertný, prechodný kov odolný voči korózii.
Ceny ródia sú v skutočnosti oveľa vyššie ako ceny zlata. Vďaka svojej vzácnosti je ródium dostupné len v zlomkovom množstve zlata. Veľký cenový rozdiel medzi zlatom a ródiom je spôsobený tým, že zlaté bane sú oveľa početnejšie ako ródiové. Ródium je vzácny kov, ktorý sa väčšinou ťaží kvôli svojej veľkej odolnosti voči korózii a teplu. Jeho reflexné povrchy sa používajú vo vyhľadávacích svetlách, zrkadlách a povrchových úpravách šperkov a dodáva všetkému, čoho sa dotkne, nádherný lesk. 

Dva ródiové náhrdelníky


Historka o objavení ródia 

Na Štedrý večer v roku 1800 anglický vedec William Hyde Wollaston a jeho kolega Smithson Tennant rozbalili darček – pre seba. Bol to kúsok takmer čistej platinovej rudy, tajne kúpený a prepašovaný zo španielskej kolónie Nueva Granada v Južnej Amerike (dnes Kolumbia) za 795 libier (v dnešnej hodnote okolo 23 tisíc dolárov). Dvojica do tohto jediného kusu skaly vkladala veľké nádeje. Wollaston veril, že dokáže vytvoriť nový chemický proces, ktorý by z pevnej rudy urobil kujnú platinu.

S kusom pašovanej platinovej rudy dokázal Wollaston za pár rokov to, čo predchádzajúci vedci nedokázali. Jeho novátorský chemický proces, ktorý izoloval platinu a urobil ju tvárnou, vytvoril aj dva vedľajšie produkty - rozpustný aj nerozpustný zvyšok. Po vyzrážaní rozpustného roztoku si všimol, že zostali červenkasté soli. Červené soli nie sú typické pre platinu a Wollaston mal podozrenie, že vo vzorke bolo prítomné niečo iné. V rokoch 1803 a 1804 Wollaston oznámil, že so vzorkou platinovej rudy objavil dva ďalšie drahé kovy. Jeden nazval paládium a druhý ródium so symbolom Rh a atómovým číslom 45.

Ródiové tehly

Čo je ródium a na čo sa používa

Ródium (alebo aj Rhodium) je strieborno-biely kovový prvok, ktorý je vysoko reflexný a silne odolný voči korózii. Je považovaný za najvzácnejší a najcennejší drahý kov na svete – oveľa viac ako zlato alebo platina. Primárne sa používa v katalyzátoroch automobilov, kde znižuje množstvo výfukových plynov oxidov dusíka (NOx) vypúšťaných do atmosféry. V roku 2019 takmer 90 % dopytu po ródiu pochádzalo zo sektora autokatalyzátorov. V iných odvetviach sa používa v oveľa menšom rozsahu:

  • katalyzátor na výrobu kyseliny dusičnej a octovej v chemickom priemysle,
  • ochranný povlak na šperkoch na ochranu pred poškriabaním a žašpinením,
  • zliatiny spevňujúce sklo.

Celkovo je trh s ródiom relatívne malý, v roku 2019 sa ho spotrebovalo tesne pod 1,15 milióna uncí (MOz). Toto malé množstvo sa rovná iba 32 tonám materiálu, ktorý by mohol ľahko naplniť jeden náves nákladného auta.

Ponuka ródia je neelastická voči dopytu, čo znamená, že ak sa dopyt zvýši, neexistuje rýchly spôsob, ako zvýšiť výrobu alebo ponuku. Je na to veľa dôvodov: hlavným je, že obsah ródia v zemskej kôre je extrémne vzácny a kov sa ťaží ako vedľajší produkt ťažby platiny, paládia alebo niklu. Neexistuje nič také ako primárna baňa na ródium a hlavní producenti sa nachádzajú v Južnej Afrike. Južná Afrika produkuje viac ako 85 % celosvetovej ponuky ródia ročne. Tieto faktory robia z neho najdrahší vzácny kov.

Cena ródia má ale obrovské vzostupy a pády. Niekedy môže stúpnuť až na desaťnásobok ceny zlata – zvyčajne vtedy, keď sa platina neťaží toľko kvôli poklesu dopytu po nej. Inokedy ceny klesajú oveľa bližšie k cene zlata alebo platiny. Z dôvodu zložitosti situácie nie je teda ródium najstabilnejšou investíciou. 

Čisté ródium je krehký a málo kujný kov, preto sa hodí viac na pokovovanie, a takto sa používa aj v šperkárstve.

Kruhové ródiové náušnice


Čo je ródiovanie?

Proces pokovovania šperku znamená jeho potiahnutie extrémne tenkou vrstvou ródia s hrúbkou len niekoľkých mikrónov.

Ródiovanie tiež známe ako „rhodium dip“ alebo „rhodium flashing“, sa používa na vytvorenie bieleho reflexného vzhľadu na šperkoch. Keďže je súčasťou rodiny platinových kovov, je tvrdší ako zlato, a preto poskytuje šperkom povrch, ktorý je odolný voči poškriabaniu a zašpineniu.

Ideálna hrúbka pre ródiovanie je 0,75 až 1,0 mikrónu. Hoci to môže vyzerať ako extrémne tenké, považuje sa to za dostatočne hrubé pre prstene a iné šperky, ktoré sú vystavené hrubému opotrebovaniu. 

Pre šperky, ako sú náušnice a prívesky, ktoré sú viac chránené, alebo pre šperky, ktoré sa často nenosia, je prijateľná hrúbka 0,10 až 0,50. Ak je ródiovanie príliš hrubé, môže prasknúť v dôsledku krehkosti ródia. Ak je však ródiovanie príliš tenké, môže to spôsobiť zmenu farby šperku

Ródiový náhrdelník s príveskom v tvare srdiečka



Ktoré kovy sa upravujú ródiom?

Najčastejšie sa ródium používa na pokovovanie bieleho zlata, pretože tento kov má prirodzene žltý odtieň, takže galvanickým pokovovaním vrstvou ródia bude mať šperk žiarivo biely povrch. Je možné použiť ho aj na žlté zlato, aby sa jeho farba zmenila na bielu. Treba brať ale do úvahy, že keď sa pokovovanie začne opotrebovávať, žltá farba zlata začne presvitať. Aby ste tomu zabránili, pokovovanie treba častejšie opakovať.

V prípade mincovného striebra je ródiovanie na získanie farby zbytočné, môže však zabrániť jeho stmavnutiu, ktoré sa po čase určite na striebornom šperku objaví, a ten zostane dlho vysoko lesklý

Ródiový náhrdelník s príveskom


 

Môže spôsobovať alergie?

Ródiovanie je hypoalergénne, takže pri nosení šperkov s ródiom nedochádza k reakcii pokožky. Ródium totiž neobsahuje žiadne alergény, ako napríklad nikel. V skutočnosti, ak máte šperk, ktorý vám spôsobuje kožné reakcie, ródiovanie môže tento problém odstrániť. 

Môže sa však stať, že zatiaľ čo samotné ródium nespôsobí žiadne reakcie, keď sa ródiovanie opotrebuje, môžete byť vystavení alergii na nikel, ktorý biele zlato často obsahuje vo svojich zliatinách.

Ródiový prsteň s trojicou čiernych kameňov


 

Ako dlho vydrží?

Aj keď je ródium trvalé, ako každý iný kov používaný v šperkoch, má tendenciu časom sa ošúchať a šperk v tom prípade treba opäť pokovovať. Typicky by bolo potrebné prsteň znovu pokovovať raz za 12 až 18 mesiacov, ale to sa môže líšiť v závislosti od opotrebovania, ktoré niečo vydrží, ako aj od hrúbky pokovovania a farby základného kovu. 

Ródiový náramok so srdiečkom


Ako chrániť ródiované šperky? 

Pretože vrstva ródia na šperkoch je taká tenká, môže sa opotrebovať. Na zrýchlenie tohto procesu môžu nepriaznivo vplývať:

  • Pracovné a lifestylové oblečenie
  • Nadmerné potenie
  • Individuálna chémia tela
  • Chlór
  • Silné domáce čistiace chemikálie
  • Nadmerné odieranie.

Všetky tieto veci môžu skrátiť životnosť vášho ródiovania. To, ako dlho vydrží, závisí aj od typu šperku, na ktorý bol aplikovaný. Napríklad, náušnice, na ktorých nie je vidieť veľké trenie alebo odieranie, vydržia dlhšie ako prstene alebo náramky.

Ako teda zabezpečiť, aby si vaše šperky zachovali ten krásny biely lesk? Tým, že sa o svoje šperky budete starať čo najlepšie. Vyhýbajte sa situáciám, kedy by sa váš šperk mohol odrieť. Najčastejšie to hrozí v povolaniach, ktoré vyžadujú časté umývanie rúk, ako je zdravotníctvo a gastro sektor. Pri práci nenoste prstene a náramky, aby ste predišli poškodeniu ich pokovovania. Ak plánujete používať pri čistení drsné alebo chemicky agresívne produkty najmä s obsahom chlóru, zabráňte kontaktu vašich šperkov s týmito produktmi. 

Odporúčame, aby ste sa nepokúšali pravidelne čistiť svoje ródiované šperky, pretože trenie spôsobuje ich rýchlejšie opotrebovanie. Ak sa ho však rozhodnete vyčistiť, vyhnite sa mydlu, vode a rozhodne drsným chemikáliám. Na utieranie použite materiál, ktorý nebude vytvárať príliš veľké trenie. Častou údržbou ale môže dôjsť k opotrebovaniu vzácneho kovu.

Ródiový zásnubný prsteň


Ovplyvní ródiovanie drahé kamene? 

Závisí to od toho, aký druh drahokamu. Mimoriadna opatrnosť sa venuje mäkším drahokamom, ako sú opály, perly, koraly a tyrkys, môžu vyžadovať dodatočnú prácu na ich ochranu počas procesu pokovovania ródiom. Kamene ako diamanty, rubíny a zafíry sú však dostatočne odolné na to, aby vydržali ródiovanie.

Keď to na záver zhrnieme, ródiovanie má tieto výhody:

  • Krásny lesklý vzhľad
  • Odolnosť
  • Vysoká kvalita
  • Hypoalergénnosť
  • Netoxickosť

Jedinou jeho nevýhodou je, že vyžaduje určitú údržbu a starostlivosť. To je však pri radosti, akú ródiované šperky poskytujú, len zanedbateľná cena.
 


15.03.2023


Ďalšie články