Chcete zbohatnúť? Skúste nájsť jeden zo stratených pokladovChcete zbohatnúť? Skúste nájsť jeden zo stratených pokladov

Je veľa vecí, ktoré dráždia ľudskú fantáziu a nepochybne medzi ne patria aj stratené poklady.


Truhlica plná zlatých mincí

Poklady a legiend o nich sa nájdu azda v každom regióne sveta, no niektoré sa stali naozaj svetoznáme a často sa objavujú ako námety dobrodružných filmov či literatúry. Vyberte sa s nami po stopách aspoň niektorých z nich.
 

Archa zmluvy

Izraeliti asi pred 3000 rokmi uložili kamenné dosky, na ktorých bolo napísaných Desať prikázaní, do truhlice, ktorá je dodnes považovaná za jeden z najposvätnejších predmetov v Biblii. Neobsahuje zlato ani drahokamy, ale je spojená s mnohými zázrakmi v Starom zákone a interpretácie toho, ako môže zlatá truhlica vyzerať, možno nájsť v mnohých biblických umeleckých dielach. Stratila sa v 6. storočí pred Kristom, keď Babylonská ríša porazila Izraelitov. Existuje okolo nej veľa mýtov, napríklad, že je ukrytá v katedrále Panny Márie Sionskej v Etiópii, alebo že bola pochovaná pod Prvým chrámom v Jeruzaleme, kde dnes stojí svätyňa Skalný dóm, čo znemožňuje jej hľadanie. Odkedy zmizla ju však nikto preukázateľne nevidel. Archa mohla byť poľahky ukradnutá alebo, čo je horšie, zničená. Napriek tomu po nej pátrajú lovci pokladov dodnes.
 

Poklady medeného zvitku z Mŕtveho mora

Na severnom konci Mŕtveho mora, neďaleko mesta Kalya v Palestíne sa nachádza archeologické nálezisko Kumrán. V jaskyniach tu v roku 1946 istý beduín objavil slávne zvitky od Mŕtveho mora. Neskoršie vykopávky odhalili 972 textov pergamenu a papyrusu a dva nezvyčajné medené zvitky, ktoré sú pravdepodobne dvoma časťami toho istého artefaktu.

Medený zvitok bol objavený v roku 1952. Ukázalo sa, že ide o podrobný zoznam 64 miest, kde sa údajne skrýva značné množstvo zlata a striebra.

Lokality sú, žiaľ, popísané tak, ako keby čitateľ spomínané miesta spoznal bez potreby presného návodu, preto zostáva záhada dodnes nevyriešená. Hoci mnohí historici veria, že niektoré z pokladov mohli nájsť Rimania počas ich invázie do regiónu, stále je nádej, že aspoň niektoré z týchto miest nikdy objavené neboli.

 

Truhlica zlatých pokladov na pláži

 

Poklad kráľa Jána

V októbri 1216 bolo Anglicko zmietané chorobami a hladom, baróni sa búrili proti kráľovi Jánovi a krajinu pustošili jeho žoldnieri. Na juhovýchode francúzsky princ Louis ovládol všetky zámky okrem troch - v Doveri, Lincolne a Windsore. Starnúci a chorý kráľ Ján sa vydal na pochod na mesto Lincoln, aby posilnil svoju posádku a potrestal tých, ktorí podporujú princa Louisa. Pri ceste musel prekonať oblasť slaných močiarov, hlbokých potokov, pohyblivého piesku a nepredvídateľných prílivov, kde sa chodníky mohli objavovať a miznúť pod vodou s desivou rýchlosťou. Kým kráľ Ján bezpečne prešiel, jeho vozy, naložené bohatstvom, pohltili pohyblivé piesky. Údajne takto zmizli korunovačné klenoty, zlato na zaplatenie vojakom, strieborné a zlaté taniere, sväté relikvie a meč Tristrama, jedného z artušovských rytierov. Hoci po stratenom poklade sa okamžite začalo pátrať, nikdy sa nenašiel. Povaha krajiny s nánosmi bahna a rašelinových močiarov naznačuje, že by mohol byť pod nánosmi bahna.
 

Žezlo kráľa Dagoberta

Ani francúzske korunovačné klenoty sa nevyhli strate. Dagobertovo žezlo, ktoré bolo ich súčasťou, vyrobili z masívneho zlata a bolo uložené v Bazilike sv. Denisa až do roku 1795, kedy zmizlo a už ho nikto nevidel. Predpokladá sa, že bolo ukradnuté a miesto, kde by sa mohlo nachádzať, zostáva dodnes záhadou.
 

Poklad templárov

Templárski rytieri boli jedným z najznámejších náboženských vojenských rádov v Európe. Založili ho v roku 1119 ako rád ochrancov nového Jeruzalemského kráľovstva proti moslimským susedom a tiež kresťanských pútnikov, navštevujúcich Sväté miesta.

Rád získal obrovský vplyv a bohatstvo. Francúzsky kráľ Filip IV. v nich však videl hrozbu a s pomocou pápeža sa s nimi kruto vysporiadal. V roku 1307 zatkol najvplyvnejších rytierov a mnohých z nich mučili a popravili. Pokladu templárov sa však nezmocnil. Čo je templársky poklad a kde je ukrytý tak zostáva záhadou, ktorá fascinuje svet už 7 storočí.

Templárske oblečenie a helma

 

Stratené zlato Inkov

Po stratenom meste Paititi, kde podľa legendy ukryli starí Inkovia svoj poklad pred Španielmi, pátrajú usilovne stovky hľadačov pokladov. Podľa odborníkov sa zlaté mesto nachádza v džungli v Peru. Počas pátrania sa našli mnohé ďalšie osady, v ktorých sa našli jasné informácie o existencii Paititi. Či ide o legendu ako El Dorado, či existuje a či tieto dve miesta nie sú vlastne identické sa, dúfajme, dozvieme až v budúcnosti.
 

Stratené cisárske Fabergého vajcia

Od roku 1885 zvykli darovať ruskí cári svojim dámam na Veľkú noc klenoty v tvare vajíčok, vyrobených z drahých kameňov a kovu od klenotníka Fabergého. Každé z nich bolo pokladom a vajcia obsahovali menšie poklady – ako zlatú korunku vo vnútri zlatej sliepky vo vnútri zlatého žĺtka. Celkovo bolo vyrobených 52 kusov, všetky skonfiškovali boľševici počas ruskej revolúcie v roku 1917. V priebehu doby osem z pôvodných cisárskych vajec zmizlo a miesto kde sa nachádzajú dodnes nie je známe.

Stále ale existuje nádej, že sa nájdu: v roku 2012 jedno objavil americký obchodník s kovovým šrotom, ktorý ho vraj našiel na poličke vo svojom dome.

Fabergého vajce

Zlatá Holanďanova baňa

Najznámejšia stratená baňa v Amerike, sa údajne nachádza niekde v drsných horách Superstition Mountains v Arizone. Baňa je pomenovaná po prisťahovalcovi z 19. storočia Jacobovi Waltzovi, ktorý tam údajne nechal zlato v hodnote okolo 200 miliónov dolárov. Odhaduje sa, že pri hľadaní pokladu zomrelo 500 dobrodruhov, vďaka čomu je hľadanie zlatej bane Lost Dutchman's Gold Mine najnebezpečnejšou honbou za pokladom na svete.

Interiér starej zlatej bane

 

Jantárová komnata 

Jantárovú komnatu začali budovať v roku 1701, keď pruský kráľ Fridrich I. objednal miestnosť pre Charlottenbergský palác v Prusku. Majstrovské dielo remeselného spracovania, ktorého výstavba trvala viac ako šesť rokov, trblietavý lesk lesklých panelov, zrkadiel, plátkového zlata a mozaiky zdobenej drahokamami v Jantárovej komnate bol považovaný za jeden z najväčších architektonických zázrakov svojej doby. Komnata sa stala súčasťou Zimného paláca v Petrohrade v roku 1716, keď ju dostal do daru Peter Veľký, a neskôr bola na žiadosť jeho dcéry cisárovnej Alžbety v roku 1755 prenesená do Katarínskeho paláca v neďalekom Cárskom Sele. Tu bola rozšírená a prestavaná a stal sa z nej šperk s rozlohou 55 metrov štvorcových, vyplnený viac ako šiestimi tonami jantáru.

Po napadnutí nacistami v roku 1941 kurátori paláca panely ukryli pod rôzne materiály a tapety, no nepodarilo sa ju zachrániť. Za menej ako dva dni nacisti vyplienili Jantárovú komnatu a premiestnili ju na hrad Königsberg (teraz Kaliningrad).

V januári 1943 vydal Hitler rozkaz, aby bola Jantárovú komnatu rozobrali a poslali do Nemecka. V auguste toho istého roku spojenecké bomby zničili hrad Königsberg. Či bola Jantárová komnata zničená pri bombardovaní, alebo či ju nemecké sily úspešne premiestnili na neznáme miesto, nie je dodnes známe.

V Katarínskom paláci v Petrohrade v Rusku zatiaľ stojí jej replika, postavená v roku 2003.
 

Poklad jazera Toplitz 

Asi 40 míľ juhovýchodne od Salzburgu v Rakúsku leží jazero obklopené záhadami. Keď sa druhá svetová vojna chýlila ku koncu a americké jednotky sa blížili, skupina nacistov vyhodila do jazera niekoľko debien. Existuje veľa špekulácií o tom, čo v nich môže byť - od zlata nakradnutého z celej Európy až po dokumenty ukazujúce, kde boli držané predmety odobraté Židom počas vojny. Ak sa dá veriť príbehom, v jazere Toplitz by sa mohlo nachádzať ukradnuté zlato v hodnote 5,6 miliardy dolárov. Mnoho ľudí si však stále kladie otázku, či by sa v kalných vodách jazera mohli skrývať aj iné poklady.

Najmenej sedem potápačov však prišlo o život pri nebezpečných pokusoch získať domnelý poklad z ľadovo studeného, ​​100 metrov hlbokého jazera. V roku 2005 rakúska štátna spoločnosť Bundesforste AG, ktorá má jazero na starosti, súhlasila s tým, že americký lovec pokladov Norman Scott sa môže potápať v jazere v nádeji, že konečne vyrieši záhadu, ale nič nenašiel.

 

Jazero Toplitz v Rakúsku

 

Zlatý vlak z Walbrzychu 

O majestátnom zámku Ksiaz z 13. storočia vo Walbrzychu v Dolnom Sliezsku sa hovorí, že obsahuje podzemné tunely, ktoré ukrývajú vlak naložený nacistickým zlatom z druhej svetovej vojny.

Povesti o vlaku naloženom 300 tonami zlata, umeleckými dielami, šperkami a dokonca aj časťami Jantárovej komnaty zaujali amatérskych zlatokopov najmä potom, keď sa dvaja muži, Andreas Richter a Piotr Koper, obrátili na poľskú vládu s cieľom vyjednať nálezné vo výške 10 % výmenou za odhalenie presnej polohy vlaku, o ktorom tvrdili, že ho identifikovali. Hľadanie vypuklo naplno, ale husto zalesnená oblasť dodnes chráni svoje tajomstvo.

Tajomstvo Bealeových šifier 

Jeden z najzaujímavejších stratených pokladov je poklad Thomasa J. Bealea. Beale a niekoľko ďalších mužov našli veľké množstvo zlata a striebra pri ťažbe v Rocky Mountains v 20. rokoch 19. storočia. Poklad vzali do okresu Bedford, kde svoje bohatstvo zakopali. Muži chceli zabezpečiť, aby ich rodiny dostali dobrú životnú poistku, keby zomreli, a tak Beale napísal tri zašifrované poznámky, ktoré mali viesť k zakopanému pokladu. Vložil ich do škatule, ktorú nechal u dôveryhodného priateľa, miestneho krčmára Roberta Morrissa a inštruoval ho, aby otvoril škatuľu, ak sa do desať rokov nevráti. O 23 rokov neskôr Morriss otvoril škatuľu a pokúsil sa rozlúštiť šifru - bezvýsledne. Dodnes sa podarilo vyriešiť iba druhý kryptogram, ktorý popisuje obsah pokladu.


Stará mapa pokladu

Oak Island 

Tento bájny poklad, o ktorom sa hovorí, že je zakopaný v „jame na peniaze“ na ostrove Oak Island v Novom Škótsku v Kanade, tri storočia dráždi dobrodruhov. Lovci pokladov začiatkom roku 2018 na mieste objavili skutočný poklad: brošňu s drahokamami. Odvtedy bolo na ostrove objavené zlato, čím sa zvýšila pravdepodobnosť ďalších objavov. Ak sa dá teóriám veriť, na ostrove je ukryté ozajstné bohatstvo - od miliónov v hotovosti až po Shakespearove stratené listy, klenoty francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty a dokonca aj Svätý grál.

 

Poklad z lode Flor de la Mar (Kvet Mora) 

Flor de la Mar bola portugalská fregata s výtlakom 400 ton, postavená v Lisabone. Vedená kapitánom Alfonsom de Albuquerque, loď bola naložená obrovským pokladom ukoristeného zlata z Malaccy, ako aj darmi od kráľa Siamu. Podľa rôznych historických prameňov to bol najväčší nazhromaždený poklad v histórii portugalského námorníctva.

Flor de la Mar vyplávala do Portugalska spolu s ďalšími štyrmi loďami, ale dostali sa do prudkej búrky a 20. novembra 1511 Flor de la Mar stroskotala na útesoch Sumatry. Loď sa zlomila na dve časti a hoci kapitán sa zachránil, poklad a mnoho mladých otrokov sa stratilo vo vlnách. Presná lokalizácia vraku nie je jasná, pravdepodobne v dôsledku nepresných máp. Vrak je považovaný za najväčší poklad, ktorý sa ešte teoreticky dá nájsť.

 

Merchant Royal 

Keď sa Merchant Royal potopila po zlom počasí v roku 1641, údajne blízko ostrovov Scilly, viezla so sebou 100 000 libier zlata, 400 tehličiek mexického striebra a asi 500 000 mincí. Kotva z toho, čo sa považuje za najcennejší vrak lode všetkých čias, bola nájdená pri pobreží Cornwallu v Anglicku v marci 2019, čo dalo hľadačom pokladov tip, kde by mohol byť náklad v hodnote viac ako 1,5 miliardy dolárov. Lovci pokladov však musia byť dobre vybavení, ak chcú nájsť stratený vrak. Voda je hlboká až okolo 100 metrov a počasie môže byť búrlivé.
 

Poklady Vero Beach 

V priebehu storočí došlo pri pobreží Vero Beach na Floride k nespočetnému množstvu stroskotaní lodí. To vedie hľadačov pokladov z celého sveta pátrať v tejto oblasti dodnes. Hoci sa už našli milióny dolárov v zlatých minciach a cenných, zvyšok skrytých pokladov leží pod vlnami a čaká na nájdenie.

V júli 1715 vyplávalo z Havany na Kube do Španielska dvanásť lodí, ktoré prevážali striebro, zlato a drahokamy v hodnote asi 14 miliónov pesos. Dostali sa do srdca prudkého hurikánu a obrovské vlny stiahli do hlbín oceánu jedenásť lodí vrátane Nuestra Senora de la Regla a Santa Cristo de San Ramon. Vyhaslo takmer tisíc životov, ako aj značné množstvo nákladu. Aj keď sa Španielsku podarilo získať späť 80 % strateného pokladu, o zvyšok sa stále hrá, pretože štyri lode ešte stále neboli objavené.


Západ slnka pri móle na pobreží Vero Beach

 

Pirátske poklady 

Čiernobradov poklad

Edward Teach, známy skôr ako pirát Čierna brada, na začiatku 18. storočia roky terorizoval Karibik rabovaním a drancovaním plavidiel zo svojej vlajkovej lode Queen Anne's Revenge. Verí sa, že svoju korisť ukryl na okolitých ostrovoch.

Časť pirátskeho pokladu sa objavila v roku 1996, keď sa našiel vrak jeho lode a medzi pokladmi bol aj pohár na víno, ktorého stopka bola pokrytá diamantmi a zdobená zlatom. Hľadači pokladov veria, že väčšina bohatstva je stále roztrúsená po rôznych miestach.


Bahamská poštová známka s pirátom Čiernobradom

Poklad kapitána Williama Kidda

Škótsky kapitán William Kidd je jedným z najznámejších pirátov v histórii. Nakoniec ho však chytili a v roku 1701 bol popravený za vraždu a pirátstvo. Pred smrťou Kidd tvrdil, že zakopal poklad. Na Gardinerovom ostrove pri pobreží Long Islandu v New Yorku sa podarilo získať z neho 10 000 libier a v roku 1700 ich spolu s Kiddom poslali do Anglicka ako dôkaz proti nemu. Dnes sa hľadači pokladov usilovne snažia nájsť zvyšok koristi, ktorá sa údajne nachádza kdekoľvek od Karibiku po východné pobrežie Ameriky.

Poklad Amara Parga

Amaro Pargo bol španielsky pirát, ktorý žil od konca 17. storočia do prvej polovice 18. storočia. Lúpil na trase medzi Cádizom a Karibikom. Po jeho smrti v roku 1747 pripadla veľká časť jeho bohatstva jeho dedičom. Vo svojom závete však písal o truhlici, ktorú mal vo svojej kajute. Bolo v nej zlato, šperky, striebro, perly, čínsky porcelán, obrazy, látky a drahé kamene. To, kde truhlicu ukryl, je vraj napísané v knihe zabalenej v pergamene a označenej písmenom „D“. Nikomu však nepovedal, kde kniha je, a tak hľadači pokladov po nej dodnes pátrajú.

Poklady Limy

Po tom, ako bola peruánska Lima v roku 1820 na pokraji povstania, mal kapitán William Thompson previezť 12 truhlíc, ktoré obsahovali 500 000 zlatých mincí, 16 až 18 libier zlatého prachu, 11 000 strieborných mincí, náboženské sochy z masívneho zlata, truhlice s klenotmi, stovky mečov, tisíce diamantov a zlatých predmetov do bezpečia do Mexika.

Thompson a jeho posádka však podrezali hrdlá strážcom a sprevádzajúcim kňazom a zmocnili sa pokladu. Neskôr ich chytili a popravili za pirátstvo, ale miesto ukrytého pokladu si vzali so sebou do hrobu.


Poklady z galérie
 

Aj umelecké diela lákajú zlodejov a dobyvateľov, a tak sa mnohé z nich stali ich korisťou a niektoré sa stratili nenávratne. Pátranie po nich láka mnohých lovcov pokladov.

Najkradnutejším umeleckým dielom všetkých čias je Gentský oltár Huberta a Jana van Eyckovcov. Od 15. storočia, kedy dielo vzniklo, sa stratilo niekoľkokrát. V roku 1934 bol ukradnutý panel s vyobrazením takzvaných spravodlivých sudcov. Počas 2. svetovej vojny ulúpili zvyšných 11 panelov nemecké vojská, po vojne sa našli a vrátili do belgickej katedrály, 12. panel je však stále nezvestný.

Aj Portrét mladého muža od Raphaela namaľovaný v rokoch 1513-14, ukradli nacisti v roku 1939 z Czartoryského múzea v Krakove. Obraz zmizol pri prevoze z Poľska do Nemecka a nikto ho odvtedy nevidel.

Podobný osud má aj Anjel s Titusovými črtami od Rembrandta, ktorý zobrazuje syna holandského majstra. Obraz ukradli počas invázie v roku 1943. Odvtedy je Rembrandtov portrét nezvestný.

Vojnovou korisťou sa pravdepodobne stala aj Michelangelova Hlava fauna, ktorá bola vystavená v múzeu Bargello vo Florencii až do roku 1944, kedy bola jej zbierka vydrancovaná nacistami. Odhaduje sa, že Tretia ríša vyplienila počas vojny približne 20% európskeho umenia a väčšina z týchto diel je dodnes nezvestná.

Medzi legendárne obrazy, ktoré zmizli, patrí aj Narodenie Ježiša Krista so svätým Františkom a svätým Vavrincom. Tento obraz z roku 1609 od talianskeho barokového majstra Caravaggia visel nad oltárom Oratória San Lorenzo v Palerme v Taliansku viac ako 300 rokov. V októbri 1969 ho niekto vyrezal z rámu a obraz zmizol. Predpokladá sa, že krádež má na svedomí Mafia. Obraz je jedno z najhľadanejších ukradnutých umeleckých diel, po ktorých pátra FBI.

Obeťou krádeže sa stali aj Makovice, ktoré v roku 1887 namaľoval Vincent Van Gogh. Boli ukradnuté hneď dvakrát - v roku 1977 zmizli z káhirského múzea Mohameda Mahmouda Khalila, ale o 10 rokov neskôr našli obraz v Kuvajte. Druhýkrát ho ukradli v auguste 2010 a dodnes sa ho nepodarilo nájsť. Podobne ako najcennejší ukradnutý obraz vôbec, Koncert od Johannesa Vermeera , ktorý pochádza z roku 1664 a ukradli ho spolu s Rembrandtovou Búrkou na Galilejskom mori a 10 ďalšími dôležitými umeleckými dielami počas neslávne známej krádeže v múzeu Isabelly Stewart Gardner v Bostone v marci 1990.


12.09.2022


Ďalšie články