Ako správne zapínať jednotlivé typy náušníc?Ako správne zapínať jednotlivé typy náušníc?

Hoci znie odpoveď na túto otázku jednoducho, v praxi sa s ňou stretávame pomerne často. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli svojím zákazníkom túto problematiku uľahčiť, a poskytnúť zjednodušený návod, aby sa pri najbližšom výbere náušníc nebáli vyskúšať aj tie s atypickejším zapínaním.

Dámsky patent

V úvode začneme s najrozšírenejším a najobľúbenejším typom zapínania, ktoré dôverne pozná každá dáma. Dámsky patent je pre mnohé ženy najmenej komplikovaným typom, keďže mechanizmus jeho zapínania spočíva v prevlečení zahnutej časti cez dierku ucha, kde sa následne spojí zacvaknutím do spodnej časti. Tento spôsob je u mnohých žien považovaný zároveň za najbezpečnejší.

Zlaté náušnice s dámskym patentom 

Zlaté náušnice so zapínaním na puzetu

Puzeta / Balónik

Ďalší nenáročný, a tiež veľmi obľúbený typ zapínania. Takzvané „napichovačky“ sú známe tiež pánom, ktorí zvyknú nosiť náušnice. Ide o jednoduché prevlečenie rovnej tyčky cez dierku ucha, ktorá sa z druhej strany spojí s puzetou. Tá väčšinou prechádza cez „dvojitú poistku“, ktorou je dvojitý zárez na tyčke, aby náušnica len tak ľahko nevypadla.

Toto zapínanie však môže byť ukončené aj balónikom. V tomto prípade je rovná tyčka nahradená viacerými zárezmi, na ktoré sa balónikové ukončenie z druhej strany šrubuje. Z tohto dôvodu sú označované slangovo aj ako „šrubovačky“. Sú obľúbené najmä u detí, či pri diamantových náušniciach, ktoré chce ich majiteľka nosiť dlhodobejšie.

 

Anglické zapínanie

Ide o kombináciu predchádzajúcich dvoch typov zapínaní. Pri tomto štýle náušníc sa rovná tyčka prevlečie cez ucho, a z druhej strany sa zacvakne spodnou časťou. Tá zapadne do výrezu, ktorý sa nachádza zo spodnej časti tyčky. Výhodou je lepšie vyniknutie vzoru náušnice, ktorý nevisí smerom dole, alebo pri zle napichnutých dierkach do boku. Práve z tohto dôvodu je tento typ v súčasnosti najvyhľadávanejším.

Občas sa však stane, že sa toto zapínanie pri častom používaní oslabí, a je potrebné napruženie. Je to spôsobené najmä nesprávnym odopínaním náušnice, ktoré je dôležitejšie, ako samotné zapínanie. Pri odopínaní musíte dbať na to, aby ste v prvom rade jemne nadvihli tyčku nahor, a až potom povolili spodnú časť. Napruženie náušníc je však veľmi jednoduchá záležitosť, ktorú dosiahnete aj sami, a to jemným zatlačením rovnej tyčky smerom nadol. Je však dôležité, aby opäť presne zapadala do výrezu. Pevnosť napruženia si skontrolujete tak, že sa vám náušnica neotvára len tak ľahko, a je potrebné najprv zodvihnúť rovnú tyčku smerom nahor.

 

 

Zlaté náušnice s anglickým zapínaním

 

Zlaté náušnice so zapínaním na afroháčik

Afroháčik

Typ zapínania, ktorý bol navrhnutý tak, aby ušný lalok veľmi nezaťažoval. Podobne ako pri dámskom patente, aj tu prevlečiete zahnutú časť cez dierku ucha. V tomto prípade je však o niečo dlhšia. Je to z dôvodu, že zospodu sa na konci nachádza zahnutá tyčka, do ktorej sa zboku táto časť nasunie. Ide o mimoriadne bezpečné zapínanie, ktoré sa však v žiadnom prípade nehodí na spanie, nakoľko by sa mohlo zlomiť, alebo poškodiť.

Klenotnícka klipsa

Spôsob zapínania, ktorý je známy už od nepamäti. V súčasnosti je však tento typ náušníc na ústupe, nakoľko ucho skôr zaťažuje. Spomedzi všetkých náušníc si však tieto zapnete najjednoduchšie, nakoľko len spojíte prednú časť so zadnou. Na zapínaní sa nachádza magnet, ktorý vám ich spoľahlivo podrží na uchu. Obľúbený najmä u žien, ktoré nemajú prepichnuté uši. Tento spôsob zapínania nájdeme už len zriedkavo, vyskytuje sa najmä pri náušniciach, ktoré sú väčšie a ťažšie.

Zlaté náušnice so zapínaním na klenotnícku klipsu

Zlaté náušnice kruhy

Kruhy

Pri kruhových náušniciach poznáme dva typy zapínania. Prvé z nich pozostáva z drôtiku, alebo tyčky, ktorá sa jednoducho zasunie do protiľahlej trubky. Rovnakým spôsobom ich aj otvoríte. Sú praktické najmä pre deti, keďže v nich môžu pokojne aj spať.

Druhý typ je v súčasnosti jeden z najpoužívanejších, a to tzv. francúzsky zámok, na ktorom sa nachádza pohyblivý drôtik. Ten z prednej časti jednoducho prevlečiete cez dierku v uchu, a následne zacvaknete do protiľahlej vidlice v tvare V. Kruhové náušnice sa radia medzi najznámejší typ vôbec, ktorý nájdete v rôznych veľkostiach, šírkach a tvaroch.

 

Prevliekacie zapínanie

Čoraz populárnejší typ náušníc, ktorý dominuje najmä u mladších ročníkov. Ide o tzv. retiazkové náušnice, ktoré jednoducho prevlečiete cez celé ucho. V strede sa spravidla nachádza zaoblená tyčka, aby na uchu vynikli čo najlepšie. Spredu aj zozadu je tak ich dĺžka rovnaká. Najmodernejší typ zapínania je zhotovený v mnohých dizajnoch, a na svoje si tak prídu najmä milovníčky visiacich náušníc.

Zlaté náušnice s prevliekacím zapínaním

Zlaté detské náušnice

Detské náušnice

Náušnice, ktoré sú zhotovené s ohľadom na bezpečnosť dieťaťa. Z tohto dôvodu sa zapínanie nachádza v prednej časti ucha. Náušnicu nasadíte zo zadnej strany dierky v uchu, a prevlečiete ju smerom dopredu. Tento spôsob pripomína dámsky patent, no z opačnej strany. Rozdiel je tiež v tom, že zapínanie zapadá spravidla do malého očka, ktoré sa nachádza na ozdobe náušnice vpredu.

 


07.05.2018


Ďalšie články