Ako sa starať o perlyAko sa starať o perly

Ako sa starať o perly?

V jednom z našich predchádzajúcich článkov ste si mohli prečítať o perlách, ako o výnimočných drahokamoch. Keďže už vieme, prečo sú také cenné a jedinečné, poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa o ne správne postarať.

 

Pozor na vlhkosť

Nie nadarmo sú perly synonymom krehkosti a jemnosti. Definuje ich pomerne nízka tvrdosť, a tak sú v porovnaní s ostatnými drahokamami považované za mäkké. Aby ste si mohli vychutnať kúzlo perál čo najdlhšie, je potrebné vyhýbať sa vlhkosti. Vyplýva to zo skutočnosti, že perly samy o sebe vznikajú v živých organizmoch, a keďže sú organickou látkou, tiež nezostávajú ľahostajné voči účinkom mokrého prostredia. V niektorých prípadoch môžu dokonca napučať.

Je preto mimoriadne dôležité, aby ste ich skladovali na vhodnom mieste, ktoré nebude príliš vlhké. Nie je však vhodné ani uzatvorenie šperku do tesného plastového vrecka, či na miestach, ktoré sú vystavené na príliš teplom a suchom mieste – po určitom čase sa totiž môžu vysušiť a premeniť na prášok. Najideálnejšou voľbou preto bude skladovanie v bezpečnej šperkovnici s vnútorným látkovým poťahom.

Perlový náhrdelník

 

Perly a lesk

Aby sme perly ochránili pred stratou lesku, ktorá je pre jeho krásu rozhodujúca, mali by sme sa vyhýbať najmä chemikáliám. Často sa stáva, že práve „vďaka“ ich používaniu strácajú svoje jedinečné čaro. Dochádza k tomu pri kontakte s kozmetikou – a to najmä parfumami, ktoré si aplikujeme okrem pokožky aj na šperky. Je preto dôležité, aby sme si nielen perlové, ale všetky typy šperkov dávali až na záver. Ideálne je nechať parfum, krémy, make-up, či akúkoľvek inú kozmetiku nechať vstrebať do pokožky, a šperky si zapnúť až po niekoľkých minútach.

 

Dievčatko s perlovým náhrdelníkom

 

 

Pozor na poškriabanie

Ako sme už v úvode spomínali, perly patria medzi mäkké drahokamy, a preto ich musíme chrániť tiež pred poškriabaním. Mali by sme ich preto skladovať oddelene, rovnako by sa nemali dotýkať ani jednotlivé perly navzájom. Ideálnou voľbou je na ich skladovanie použiť bavlnené vrecko, či mäkkú tkaninu. Rovnako by sme sa mali vyhýbať ostrým a drsným predmetom, ktoré ich povrch ľahko poškriabu.

Pri čistení je potrebné sa vyhýbať kefám, zubnej paste, či rôznym práškom, ktoré by mohli povrch perly poškodiť a znehodnotiť. Oveľa jednoduchšie a bezpečnejšie bude perlový náhrdelník, či náramok umyť v teplej vode s trochou neparfumovaného mydla. Následne ich necháme osušiť v jemnej bavlnenej látke. Získajú tak opätovný lesk, ktorý strácajú počas každodenného nosenia.

Pokiaľ ide o perlové náušnice, ktoré sú lepené, je dobré sa vode vyhýbať úplne. Použite preto len suchú bavlnenú utierku. Z času na čas môžete pridať aj kvapku olivového oleja, ktorý lesk perly ešte viac zvýrazní.

Zlatý briliantový prsteň s perlou

Zlatý briliantový prsteň s perlou

Zlatý  prsteň s perlou

Zlatý prsteň s perlou

 


24.04.2018


Ďalšie články