Ako naplánovať rozlúčku so slobodou + aktivity na stiahnutie Ako naplánovať rozlúčku so slobodou + aktivity na stiahnutie

Pre nevestu je to skvelá príležitosť ako osláviť svoj blížiaci sa veľký deň, pre družičky a najbližšie priateľky zasa možnosť potešiť ju darčekom. A pre všetky spoločne malá ochutnávka predsvadobnej atmosféry, ktorú starostlivo pripravená rozlúčka so slobodou dokáže navodiť. A nielen preto sa ju oplatí dôkladne naplánovať.

O tom, že rozlúčka so slobodou je malým stelesnením ducha štedrosti a časom dobrej, prajnej nálady veľa vypovedá už pôvod tejto milej tradície. Objavila sa údajne v 16. storočí v Holandsku ako alternatívny spôsob, ktorým rodina, príbuzní a blízka komunita poskytovali veno nevestám z chudobnejších rodín. A že nešlo iba o žičlivosť materiálnu dokladujú príklady, keď takto na veno prispeli aj nevestám z bohatších rodín, ktorým rodičia neschvaľovali výber ženíchov a odmietali sami poskytnúť veno. 

Tri ženy oslavujúce rozlúčku so slobodou

Na stiahnutie: Zábavné aktivity na rozlúčku so slobodou 

 

Vo viktoriánskom Anglicku bolo zvykom drobné darčeky ukladať to otvoreného parazólu, ktorého obsah sa po naplnení opatrne vysypal na nevestu. V angličtine sa vďaka tomu dodnes zachoval výraz „bridal shower“ („spŕška pre nevestu“), označujúci celú spoločenskú udalosť nevestinej rozlúčky so slobodou.

Popularita stretávania neveste blízkych dám a slečien pár týždňov pred svadbou s časom neutíchala. Získavala naopak nové zvyky a rituály, spočiatku vyzdvihujúce zaužívané a stereotypné úlohy manželky v domácnosti, v niektorých regiónoch prerastajúce až do formálnej etikety. Neskôr, nasledujúc uvoľnené 20-te roky minulého storočia, sa od formalít začalo upúšťať a rozlúčkam začali dominovať nenútenosť a spontánnosť.

Ani dnes sa nevestina rozlúčková párty nemusí obmedzovať len na disko, alebo karaoke v nočnom klube. Obohatiť ju možno o pokojnejšiu časť v kruhu priateliek a príbuzných každej generácie, s decentnejším, no nemenej zábavným programom. Naše tipy sa týkajú organizácie tohto druhu spoločenskej udalosti, po ktorej úspešnom priebehu sa môžu dámy s chuťou zabávať ďalej, samozrejme, pokračovať v ešte uvoľnenejšom duchu.

Croissant s jahodami


Plánovanie rozlúčky

Ujať sa úlohy plánovania rozlúčkového večierka môže ktorákoľvek z neveste blízkych osôb – matka, sestra, družička, najlepšia kamarátka, či bývalá spolužiačka. A čo by mala urobiť ako prvé, je začať o svojom zámere komunikovať s ostatnými v najbližšom nevestinom kruhu, uistiť sa, že nevestin postoj k rozlúčke nie je negatívny a v žiadnom prípade celú akciu neplánovať sama.

Bez ohľadu na rozsah, či počet hostí, budú s touto udalosťou spojené aj určité výdaje. Odhad rozpočtu a dohoda o tom, kto prispeje by mali byť taktiež predmetom komunikácie hneď v úvodných fázach plánovania.

Záhradná párty a misy ovocia ako občerstvenie na stole

 Limonády a drinky ozdobené ovocím a kvetmi

Kto má byť pozvaný?

Pravidlo je iba jedno: na rozlúčke by nemal byť nikto, kto nebude tiež svadobným hosťom. Aj preto je dôležité, aby sa na príprave rozlúčky podieľal niekto, kto má prehľad o plánovaní samotnej svadby. Nemali by chýbať nevestine priateľky, ani dámy z jej a ženíchovej rodiny. Ak má byť rozlúčka pre nevestu prekvapením, pozývať treba čo najdiskrétnejšie a pozvánku vytlačiť i pre nevestu (aby si ju mohla neskôr archivovať), no odovzdať jej ju až na mieste.

Kedy je na rozlúčky najvhodnejší čas?

Nájsť vyhovujúci dátum môže byť ťažšie ako by sa zdalo, najmä zosúladiť dostupnosť všetkých pozvaných dám v dostatočnom predstihu. Optimálny čas na rozlúčku so slobodou je od dvoch mesiacov do dvoch týždňov pred svadbou. Ak sa nepodarí určiť dátum vyhovujúci všetkým pozvaným, prednosť by mali dostať členky rodiny a nevestou najváženejšie z pozvaných dám.

Doma alebo vonku?

V závislosti od počtu hostí, rozpočtu a dostupnosti primeraných priestorov treba urobiť rozhodnutie, či sa bude rozlúčka konať doma, alebo na prenajatom mieste. Výhodou domáceho prostredia je, že je menej limitujúce, viac tradičné a môže celej udalosti dodať už od začiatku uvoľnenejšiu atmosféru. Miesta ako galérie, wellness centrá, alebo populárne reštaurácie môžu zase ponúknuť originálnejšie zážitky a formy zábavy.

 

Akú zvoliť tému, výzdobu a menu?

Po výbere miesta konania je dobre začať rozmýšľať nad ústrednou témou. Tá síce nie je nevyhnutná, ale pomôže pri voľbe dekorácií a menu. O to lepšie, ak bude odzrkadľovať osobnosť, alebo záujmy nevesty.

 

Koláče a zákusky ako občerstvenie

Inšpiráciou môžu byť regióny sveta, napríklad mexická kuchyňa servírovaná za živého sprievodu španielskej gitary a vo farebnej nálade fiesty. S úspechom sa iste stretnú i témy udržateľnosti a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu – v „zero waste“ výzdobe bez plastov a z recyklovateľných materiálov, elektronických pozvánkach i jedlách pripravených z lokálnych zdrojov sa dnes nájde nejedna nevesta. Celá udalosť sa dá rovnako dobre postaviť i na nejakej zaujímavej aktivite – lekcii varenia, ochutnávke čokolády alebo zmrzliny, kúpeľnej terapii, prípadne návšteve vinohradníckeho regiónu.

Ďalšie témy: vintage, v rustikálnom štýle, záhradná párty, Great Gatsby a 20-te roky, v námorníckom štýle...

 

Aké darčeky sú najlepšie?

Darčeky sú neoddeliteľnou súčasťou rozlúčky so slobodou. Čo by ich mohlo, a čo naopak nemalo, tvoriť je vhodné, po porade priamo s nevestou alebo jej blízkymi, naznačiť v už pozvánke. Rovnako treba vziať do úvahy i to, či pôjde o multigeneračnú udalosť a tomu prispôsobiť výber darčeka.

Šperk je darom nielen decentným, ale aj trvácnym, priam predurčeným na uchovávanie a ďalšie odovzdávanie z matky na dcéru ako súčasť vena. Náušnice, náramok a náhrdelník sú spoľahlivou zárukou dôstojného daru, ktorý z rozlúčky urobí pre nevestu pamätnú udalosť. A zúčastnené dámy budú nevestu poznať dostatočne dobre na to, aby zvolili ten správny štýl, materiál a dizajnové detaily.

Svoje poďakovanie za účasť môže, samozrejme, vo forme drobných darčekov vyjadriť aj nevesta ostatným hosťom.

Tri ružové balóny

Girlandy z kúskov ľanovej látky zavesené na strome na záhradnej párty

Napichovacie náušnice srdiečka so zirkónmi z bieleho zlata
Náramok srdcia iZlato
Prívesok z ružového zlata Srdiečko

Ružový srdiečkový balón

Zábavné aktivity a hry

Plán priebehu rozlúčky nemusí byť priveľmi striktný. Ide o nie celkom formálnu záležitosť a preto je možné nechať zábavu voľne plynúť. Keby však z nejakého nevysvetliteľného dôvodu viazla, je dobré mať pripravených zopár aktivít a hier na jej oživenie.

Oficiálnej gratulácii neveste by mal patriť úvod. Prednesená môže byť pár slovami najbližšou osobou, alebo hlavnou organizátorkou rozlúčky. Reč spojená s prípitkom, podobne ako celá atmosféra, nemusí byť vôbec strojená, no môže zahŕňať pár povzbudzujúcich slov do nadchádzajúcich predsvadobných týždňov, ktoré bývajú hektické. 

 

Aktivity

Profesionálne lekcie prebiehajú tak, že sa na rozlúčku pozve odborník, či odborníčka a zábavnou formou hostí naučí nejakú užitočnú zručnosť. Populárne sú lekcie varenia, mejkapu, miešania koktejlov (nemusia byť len alkoholické), aj jednoduchších remeselných zručností nevyžadujúcich špeciálne pomôcky.

Zbieranie receptov od všetkých zúčastnených hostí, ktorí ich vlastnoručne napíšu na vopred vytlačené karty z tvrdého papiera. Tie si môže nevesta následne uložiť a vytvoriť tak veľmi pamätnú kuchársku knihu. Ak sa na to účastníčky rozlúčky cítia, môžu svoje príspevky aj zábavnou formou prezentovať pred nevestou a zvyškom spoločnosti.

Na stiahnutie : Najlepší recept pre nevestu

 


Najlepší recept pre nevestu

Pre pohybové aktivity je vo väčšine prípadov ideálne prostredie mimo domu. Lekcia spoločenského tanca príde vhod každému, záhradné a parkové hry nenáročné na fyzický výkon ako kroket, či petang sú zasa skvelé pre všetky generácie.

Degustácia vína a syrov, kávy, čokolády, alebo inej delikatesy v prostredí jej produkcie je potešením pre všetky zmysly a nezameniteľným zdrojom autentických zážitkov. 

 

Hry

(Tieto nápady počítajú s rôznymi, vždy pre účel konkrétnej hry vopred vytlačenými kartičkami.)

Variant binga sa zakladá na hádaní darčekov, ktoré nevesta dostane. Hostia vyplnia prázdne kartičky so svojimi tipmi a počas toho ako nevesta dary rozbaľuje si políčka so správnymi tipmi vyškrtávajú.

Na stiahnutie : Svadobné bingo

Svadobné bingo


Moja rada pre nevestu

 

Rady zadarmo“ nevesta pri všetkých výdajoch spojených s prípravami svadby nesporne ocení. Dostanú sa k nej vo forme rukopisu od každej z dám a ich rozsah určí formát kartičky.
Na stiahnutie : Moja rada pre nevestu


 

Doplňovačka príbehu lásky nevesty a ženícha pozostáva z textu popisujúceho stretnutie, prvé rande a iné dôležité momenty vzťahu ženícha a nevesty. V každej vete je vynechané jedno alebo viac slov, ktoré majú hostia, pokiaľ možno vtipne, doplniť. Príklad: „Keď Klára stretla Ivana bola to ________ na prvý pohľad.“

Na stiahnutie: Príbeh lásky 

Doplňovačka Príbeh lásky


Čo skrýva tvoja kabelka

Pri hre „Čo skrýva tvoja kabelka?“ sa rozdajú kartičky obsahujúce niekoľko zoznamov vecí s odlišnými pravdepodobnosťami výskytu v dámskej kabelke. 

Veci s najvyššou pravdepodobnosťou, že sa v kabelke objavia sú združené v spoločnom zozname a ak ich má dáma naozaj v kabelke, pripíše si za každý predmet jeden bod. Veci s nižšími pravdepodobnosťami sú obodované vyšším počtom bodov. Víťazkou je dáma s najvyšším počtom bodov. Praktický vedľajší účinok – upratané a pretriedené kabelky.

Na stiahnutie: Čo skrýva tvoja kabelka?


 

 

Alternatívou je hádanie nainštalovaných aplikácií, počtu zmeškaných hovorov, notifikácií a podobne v smartfóne.

Na stiahnutie: Čo skrýva tvoj telefón?

Čo skrýva tvoj telefón

 


Kto to povedal, ženích alebo nevesta

 

Kto to povedal?“, alebo pod sebou zoradené výroky nevesty a ženícha. Úlohou je uhádnuť, kto vyslovil ktorý.

Na stiahnutie: Kto to povedal?


Hádanie svadobných šiat prebieha tak, že sa hosťom rozdajú kartičky s vytlačenou siluetou postavy nevesty v závoji, topánkach a celých plavkách. K nim sa poskytnú farebné pastelky a hostia sa výtvarným vyjadrením pokúsia uhádnuť strih (a farbu doplnkov) nevestiných svadobných šiat. Keďže vo väčšine prípadov budú šaty bielej farby, aby sa dali čo najvernejšie zobraziť, kartičky by mali byť z tmavého papiera.


 

Kvíz Ako dobre poznáš nevestu? sa skladá z otázok o neveste, ku ktorým musia dať účastníčky stručné a čo najpravdivejšie odpovede.

Na stiahnutie: Ako dobre poznáš nevestu?

Ako dobre poznáš nevestu

 

Ďalšími skvelými tipmi sú osemsmerovka s výrazmi charakterizujúcimi nevestu a jej nastávajúceho, doplňovačka slávnych citátov o láske, alebo hádanie výrazov podľa zadaných ikoniek emoji.


01.07.2020


Ďalšie články