Ako efektívne skladovať šperkyAko efektívne skladovať šperky

Množstvo užitočných tipov ako uskladniť šperky, aby zostali v bezpečí a získali ste z nich čo najviac, aj keď ich práve nenosíte.

Strávili ste už niekedy pár hodín pred začiatkom párty obliekaním, líčením, tvarovaním účesu a s myšlienkou, že šperky si pripnete ako posledné, len aby ste na poslednú chvíľu zistili, že ich neviete nájsť? Alebo ste na niektorý z vašich obľúbených klenotov na čas pozabudli, objavili ho niekde zahrabaný a ľutovali, že vám takto „zišiel z očí, zišiel z mysle“? Či sa vám nebodaj zvyknú v náhodných okamihoch vynárať v hlave obavy o vaše najhodnotnejšie kúsky, či ich máte bezpečne uložené a nič im nehrozí?

Aby vás už podobné starosti nikdy netrápili, je načase zhromaždiť všetky prstene a náramky, roztriediť brošne i náušnice, rozmotať klbko retiazok a uložiť ich prehľadne a bezpečne na vhodné miesto. A že ide o šperky, zaslúžia si, aby ich úložisko aj dobre vyzeralo. Kreatívnych nápadov kam s nimi je, našťastie, dostatok, stačí si len vybrať.

 

Náramky naskladané na fľaši

 

Prostredie

I keď tak možno na prvý pohľad nevyzerajú, ani tie najkvalitnejšie šperky nie sú odolné voči nepriaznivým vplyvom okolitého prostredia. Keď ich práve nenosíte, mali by odpočívať v suchu, mimo priameho slnečného svetla a pri izbovej teplote. Pivnica, povala, okenný parapet, ani miesto na krbe preto nebudú pre ich odkladanie najvhodnejšie.

Rovnako dôležité sú aj mikropodmienky v šperkovnici, či alternatívnom úložisku. Nemali by sa tam vyskytovať tvrdé povrchy, ostré hrany a škáry, ani kondenzovať vlhkosť. Ideálne je vnútorné vystlanie mäkkým materiálom a za zváženie stojí aj použitie špeciálnych prúžkov zabraňujúcich vzniku škvŕn a strate lesku. Cenné šperky je najlepšie schovať na bezpečné miesto.

Pri kúpe šperku obyčajne dostanete na jeho uskladnenie aj malé vrecko z jemnej textílie. Tieto vrecká sú optimálne na uloženie jednotlivých kusov a zabezpečujú dodatočnú ochranu pred poškriabaním i škvrnami.

 Vrecká na šperky

Šperky je tiež dobre udržiavať oddelene od seba, lebo prípadné zamotanie môže viesť k zbytočnému riziku poškodenia. Šperkovnice na to majú priehradky a ak sa chystáte vyrobiť si vlastnú, mali by ste na to myslieť dopredu. Dobrý nápad je aj odkladať šperky, ktoré nosíte radi a často na oddelené miesto, aby ste ich mali po ruke.

Pri naozaj drahých, alebo sentimentálne hodnotných kúskoch by ste nemali zanedbať ani bezpečnosť a investovať do trezoru, alarmu a poistenia. Odporúča sa aj takéto šperky nafotiť a fotografie pre potreby prípadnej identifikácie uložiť v elektronickej podobe.

 

Zaveste ich

Jedným zo spôsobov ako dosiahnuť prehľadné uloženie a pohodlný prístup ku šperkom je zavesiť ich. Predmetov, ktoré na tento účel poslúžia, je celý rad a dá sa tu skutočne povoliť uzda fantázii - môže to byť zrecyklovaný starší artefakt, alebo úplne nový výtvor vašej zručnosti.

Šperky môžu napríklad visieť na ozdobných špagátoch alebo retiazkach popri stene. Jeden koniec uchyťte napevno, druhý iba na háčik tak, aby sa dal ľahko zvesiť. Prstene, náramky i retiazky môžete potom navliekať na voľný koniec.

Pripevniť ku stene sa dajú aj časti efektne nalakovaných drevených konárov. Do nich len v rovnomerných rozstupoch pribite malé klinčeky, prípadne háčiky a vešiak máte hotový. Ak dokážete symetricky rozvetvený konár upevniť i vertikálne do nejakého stojana (napr. epoxidovým lepidlom), takáto šperkmi ovešaná imitácia stromu vyznie tiež veľmi pekne.

Pre viac industriálny štýl môžu vešiak na retiazky a náramky tvoriť staré vodovodné rúrky z medi, či galvanizovanej ocele. Vďaka „kolenovým“ spojom a zahnutiu niektorých prvkov do pravého uhla sa dajú zložiť prakticky do ľubovoľného tvaru, s ramenami rôznych dĺžok.

Ďalším vhodným typom zavesenia sú individuálne ornamentálne vešiačiky, z ktorých každý je vyhradený jednému šperku. Skúsiť to môžete s okrúhlymi kameňmi. Natrite ich farbou a ku stene prilepte silnou obojstrannou lepiacou páskou. Podobne sa dajú zužitkovať aj rúčky zo starého nábytku. Tie majú aj tú výhodu, že sa dajú priskrutkovať, a teda ich môžete pevne upevniť ku viacerým materiálom, ako drevo, plasty i tenšie kovy.

Zaujímavo vyzerajú aj k drevenej doske pribité konské podkovy – z každej z dierok podkovy vytŕča jeden klinček na zavesenie šperku, drevený ramienkový vešiak na odev lemovaný zospodu skrutkovacími háčikmi a na stene naopak zavesená kovová časť starých hrablí (bez dlhej rúčky), ktorých zahnuté hroty sú na tento účel ako stvorené.

Zručnejší pár rúk sa iste rád popasuje i so špeciálnou poličkou, určenou len na šperky. Mohla by pozostávať z drevenej konštrukcie a kombinácie vešiačikov, malej závesnej tyčky, priehradiek, zrkadla a korkovej časti na pripichnutie náušníc.

 

Vyhraďte im vlastnú zásuvku

V prípade, že skôr preferujete horizontálne úložisko skryté pohľadom, nájdite šperkom jednu zásuvku v stole, či inom kuse nábytku. Je to skvelá alternatíva, ak máte v interiéri radšej minimalistický štýl, alebo sa obávate, že by šperky mohli pútať prílišnú pozornosť malých detí, či domácich miláčikov.

Začať je najlepšie reorganizáciou toaletného stolíka, prípadne komody a uvoľniť hneď prvú zásuvku zhora. Druhým krokom je zaobstarať si otvorené priehradkové kazety na šperky, ktoré dostať bežne v obchodoch. Pri výbere treba dbať na to, aby mali dostatočný počet priehradiek, sedeli rozmerovo a ich vnútro bolo z jemnej a mäkkej textílie. Robustnejším, či menej hodnotným šperkom môžete pokojne vyhradiť i keramické, alebo drevené misky a väčšie plytké mušle.

Pri ukladaní šperkov je potom dôležité držať podobné druhy v priehradkách blízko seba pre rýchlu a ľahkú orientáciu. Zvážiť môžete aj to, či je príhodné zásuvku zamykať.

 Náušnice a prsteň položené na miske na šperky

 

 Šperky uložené na etažéri

Využite ich ako dekoráciu

Pri citlivom usporiadaní, vhodnom umiestnení a kombinácii s inými doplnkami môžu šperky plniť aj sekundárnu funkciu interiérovej dekorácie.

Ideálnym spôsobom ako ich vyzdvihnúť do popredia je umiestnenie do obrazového rámu. Páry rozličných náušníc sa pekne ukážu na pozadí sivej ozdobnej mriežky, zasadenej do vyrezávaného rámu v pastelovej farbe. Strieborné a platinové kúsky zasa zaujímavo kontrastujú s pásovaným podkladom v čierno-bielej i bielo-modrej, ktorý môže ísť aj cik-cak. Čo sa materiálu týka, výplň rámu môže tvoriť tiež korok, čipková textília, pletivo, priečne závesné tyčky, hrubšie drôty a podobne.

Vaše klenoty sa tiež dajú naaranžovať v sklenených dózach, na dekoratívnych táckach, okolo izbových rastlín a popri stolových zrkadlách. Doplniť ich môžete knihou, fotografiou, hodinkami, kryštálovou karafou s alkoholom, alebo parfumom. Úžasným pútačom pozornosti budú aj drobné šperky, uložené na decentnom trojitom podnose na koláčiky (etažér), či náramky naskladané na vintage fľašiach, umiestnených v starom drevenom boxe od vína. 

Ak máte doma nazvyš jednu vinylovú rukavicu, môže vám poslúžiť ako forma pre tvar ruky. Naplňte ju rozrobenou sadrou, nechajte stvrdnúť, následne zafarbite a postavte na podložku prstami nahor. Vaše prstene, retiazky, ani náramky ešte neboli v lepších rukách.

 

Šperkovnice

Najistejšou voľbou je spoľahnúť sa na šperkovnicu. História tohto funkčného predmetu siaha až do starovekého Egypta a počas vekov zostával stredobodom záujmu rezbárov, kovotepcov i moderných dizajnérov. Šperkovnice na trhu nájdete vo všetkých tvarových i materiálových prevedeniach, no nič vám nebráni ani vyrobiť si vlastnú.

Nemusí byť na pánty, ani na zámku, úplne postačí štýlová zatváracia krabička z pevného materiálu. Priečinky vytvoríte prilepením tenkých doštičiek a vystlať ich môžete vlnenou plsťou, ktorú opäť prilepíte tenkou vrstvou lepidla. Ak máte v úmysle v šperkovnici skladovať prevažne prstene, môžete ju vybaviť valcovitými vložkami, ktoré zabezpečia, aby prstene odpočívali pevne a bez pohybu. Zostrojíte ich z paličiek hrubých asi ako ceruzka a dostatočne dlhých, aby napevno sedeli v krabičke. Niekoľkokrát každú paličku omotajte flísom, alebo podobným materiálom, ktorý k nej prilepíte. Mäkké valčeky poukladajte do krabičky natesno vedľa sebe. Prstene potom jemne zatlačte do škár medzi nimi. Naplnená a otvorená šperkovnica môže slúžiť na prezentáciu i ako dekoračný prvok.

Prsteň a náušnice v krabičkách

 

Pár rýchlych riešení

Počas situácií ako sú cestovanie, sťahovanie a dlhšie študijné pobyty sa vám môže zísť niekoľko tipov na rýchle a relatívne bezpečné dočasné uloženie šperkov. Využiť sa dajú kartóny od vajec, menší závesný „organizér“ s množstvom malých vreciek, plastová krabička na lieky, kovové krabičky od cukríkov, karabíny (na prstene) i veľké gombíky (na náušnice). Na praktické zavesenie sa hodí aj stolové strúhadlo na syr a náušnice možno zapichnúť i do textilného tienidla malej lampy.

Šperky uložené v obale od vajíčok

 


11.02.2020


Ďalšie články