Ako a kedy dať bábätku prepichnúť uši?Ako a kedy dať bábätku prepichnúť uši?

 

 

Hoci je odpoveď na túto otázku v našich končinách pomerne jednoduchá, názory odborníkov sa líšia. Rozdeľujú sa na dva tábory, nielen čo sa týka spôsobu prepichnutia, ale aj vhodného časového obdobia. Aby ste pre svoju princeznú vybrali tú najlepšiu možnosť, prečítajte si výhody aj nevýhody každého z nich.

 

 

Vek bábätka

 

Najčastejšie sa stretávame s prepichovaním uší už v pôrodnici, tesne po narodení, alebo v období šestonedelie. Výhodou je rýchlejšie hojenie, keďže novorodenec ešte nie je až tak aktívny, a nebude si ich strhávať dole. Bude ich brať za svoju prirodzenú súčasť, čím sa vyhne opakovanému zapaľovaniu a následnému hnisaniu uší. Za nevýhodu je však považované možné zasiahnutie akupunktúrnych dráh, ktoré ovplyvňujú správne fungovanie niektorých orgánov v tele. Avšak pravdepodobnosť, že ihla zasiahne práve tieto miesta je takmer nepravdepodobná. Sestričky v nemocnici vďaka dlhoročným skúsenostiam presne vedia, ktoré miesto prepichnúť.

 

 

Bábätko

Na druhej strane sa väčšina odborníkov prikláňa skôr k možnosti prepichovania po prvom očkovaní, v ktorom je zahrnutý aj tetanus. Odporúčajú, aby rodičia s prepichovaním počkali tiež z dôvodu, že ušný lalôčik je viac vyvinutý, a nastrelenie náušnice bude oveľa jednoduchšie. Obe dierky tak budú s najväčšou pravdepodobnosťou na rovnakom mieste, čím sa vo vyššom veku vaša ratolesť vyhne zložitému výberu vhodných náušníc, ktoré by prekryli niektorú z dierok. Nevýhodou je časté ťahanie náušníc z ucha von, keďže je to pre dieťa niečo nové, a nie je na to zvyknuté od narodenia. Z toho vyplýva aj časté hnisanie, či dokonca v niektorých prípadoch natrhnutie dierky, a tým aj dlhšie hojenie.

 

 

 

Prepichnúť či nastreliť?

 

Prepichovanie uší u novorodencov sa považuje za zabehnutú tradíciu známu najmä z pôrodnice. U starších detí sa stretávame najmä s nastreľovaním, ktoré je podľa mnohých nielen rýchlejšie, ale aj menej bolestivejšie, keďže náušnica ostane v uchu ihneď. Tá je z chirurgickej ocele, ktorá sa používa najmä z dôvodu možných alergií.

Doba liečenia je približne 4-6 týždňov, po ktorých sa nahradí zlatou náušnicou. Pri menších dievčatkách je najvhodnejší výber náušníc so zapínaním spredu, ktoré im vydržia do predškolského veku.  Ak sa chcete vyhnúť alergiám, zvoľte si radšej žlté zlato, v ktorom sa nenachádzajú prímesi, ako napríklad nikel obsiahnutý v bielej verzii zlata.

 

Dôležité je aj miesto napichnutia, či nastrelenia – to by malo byť približne 0,5 cm od spodného lalôčiku, no ak vek bábätka presahuje 6 mesiacov, na mieste až tak nezáleží.

Zlaté detské náušnice

 

Kde prepichnúť uši?

 

Prepichovanie, či nastreľovanie náušnice vždy zverte do rúk odborníkom. Ak chcete dierku v uchu prepichnúť neskôr ako tesne po narodení, dohodnite sa o tom ešte v nemocnici so sestričkami, či u svojho detského lekára. Máte tak istotu, že ide o vysoko sterilné prostredie.

Ďalším populárnym miestom sú tetovacie štúdiá, avšak pri ich výbere dbajte najmä na čistotu prostredia. Nebojte sa vopred opýtať, ako bude samotné napichovanie prebiehať. V serióznych zariadeniach nebudú mať problém vám vopred ukázať celý proces krok po kroku. Nastreľovanie náušníc tiež ponúkajú aj niektoré zlatníctva, avšak túto možnosť využívajú skôr staršie deti a dospelí.

Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z možností, nezabúdajte ani na hygienu, ktorá sa musí po nastrelení, či prepichnutí dodržiavať. Ucho by ste mali držať v suchu a čistote, ktorú dosiahnete špeciálnym antiseptickým roztokom. Vyhýbajte sa tiež umývaniu vlasov dieťaťa minimálne dva dni po prepichnutí. Doba liečenia vždy závisí od veku a aktivity dieťaťa.

 


14.12.2018


Ďalšie články